16 februar 2015

Om Straffenes Udøvelse på Halmtorvet

(Efter indsendt)

I anledning af kaptajn Bøjesens piskning fandt indsenderen, at det sikkert ville afværge megen trængsel, hvis stedet omkring pælen forhøjedes nogle trin.

Halmtorvets kag var ud for Lavendelstræde. Her var der rejst en pæl, hvor kagstrygning
fandt sted. Eller piskning af kaptajn Bøjesen. (Eget foto fra januar 2015. Lavendelstræde set mod nuværende Rådhus, dengang Halmtorvet - og altså også kagen)


En andet ønske som indsenderen ikke kan tilbageholde på dette sted, er at ligesom henrettelserne ikke mere sker inden for stadens volde, at det så måtte findes mest rigtigt at lade piskningerne og brændemærkningerne, der er endog mere ubehagelige at skue end henrettelserne, ske for fremtiden på et sted uden for staden, hvortil intet var bekvemmere end det nye rettersted.

Man kunne indvende at hvor man vil have offentlige afstraffelser, der vil man også have publikum, da eksemplets magt er et af straffens hovedformål. Men der vil vel aldrig mangle tilskuere. Og de der ikke ønsker at se noget sådant, er sikkert ikke af den slags som trænger til eksemplet. Disse blev da forskånede for synet. Det er derimod nu så godt som uundgåeligt for beboerne af torvets og en del nabogadernes bygninger og for mange personer der benytter sig af volden til deres daglige spadseretur.

(Politivennen nr. 434, 16. august 1806, side 6900-6901)


Redacteurens Anmærkning

I Dagen, 24. august 1804, kunne man læse om en kaptajn Thomas Bojesen. Det er dog ikke verificeret at der er tale om samme:
D. 20 August blev fra Kiel som Arrestant, med Militairvagt, indbragt Skibskaptajn Thomas Bojesen, som for det förste blev indsat i Politi-Arresten. - Han tiltales for at have bortrömt med et ham anbetroet Skib og dets Ladning tilhörende Handelsshuset Terborch et Comp.
Opfordringen blev ikke fulgt, ifølge Kjøbenhavnsposten fra 30. marts 1837.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar