23 marts 2015

Om Pjecen "Har Staden København forsvaret sig, som den burde og kunne i 1807"

Man ser denne visk ofte nok i avisen. Og dens titel kunne måske lokke et eller andet skikkeligt menneske til at købe den. Men ve køberen! For aldrig kunne om vigtigere emne skrives på en mere uværdig og ussel måde af verden.

(Politivennen nr. 493, 10. oktober 1807, s. 7938).

Redacteurens Anmærkning

Den omtalte publikation findes digitaliseret på Det Kongelige Bibliotek. Man kan måske undre sig over at Politivennen farer så hårdt frem mod indholdet som i dag ikke forekommer særlig kontroversielt. Men på side 5 ff stiller forfatteren G. Lund spørgsmålet om byen forsvarede sig til sit yderste og om det var nødvendigt at overgive flåden i engelske hænder. Han forsvarer overgivelsen med byens håbløse tilstand og at det blot var et spørgsmål om tid før byen ville blive tvunget til at overgive sig. Og konklusionen s. 8 er at "Peymann handlede i mine øjne viselig og klogt i, at han ikke lod flere hundrede menneskers blod uskyldig rinde, og ved en kapitulation afværgede stadens videre ødelæggelse.". Samt at et angreb udelukkende fra søsiden måske ville have en chance for at kunne afværges, men ikke som det sket ved et landangreb.

Det var den stik modsatte konklusion miitærdiktatoren Frederik 6. kom til. Kommandanten Ernst Peymann havde ikke fået særlig præcise instrukser fra kronprinsen der sad i Jylland med store dele af hæren. Peymann beordrede nogle ligegyldige udfald fra fæstningen. Men englænderne rådede over 46 fartøjer med 30.000 landgangstropper, mod Peymanns 5.500 regulære, ikke krigsvante tropper samt 7.500 landeværns folk, Københavns borgervæbning og de frivillige korps. Han blev både anklaget for at have tilladt sig at forhandle med fjenden, samt den endelige kapitulationsaftale i november 1807 sammen med flere andre højere officerer af en overkrigskommission. Han blev arresteret juli 1808 og den 16. november dømt fra ære, liv og gods. Og selv om det lempedes senere, udtrykker Politivennens skribent den officielle regerings holdning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar