15 december 2015

En langtudtrukken Liigbegængelse.

Mandag den 2. juni skulle et lig begraves fra Almindeligt Hospital. Ligvognen, ligbærerne og følget mødte til det bestemte klokkeslæt som var elleve, til hvilken tid præsten også var anmodet om at komme for at kaste jord på liget. Man ventede længe forgæves på præsten. Og kusken som var beordret kl. halv et at afhente et andet lig, ville tilligemed ligbærerne forlade hospitalet. Men bevæget ved den fattige enkes tårer, lod de dem sig dog overtale til at vente lidt endnu. Endelig kom præsten klokken halv et. Og liget blev da kørt bort. 

Dette lange ophold havde til følge at kusken som skulle afhente et andet lig kl. halv et, først kunne komme tilbage for at befordre det klokken halv tre. Denne tidsspilde for kusken, hvis husbond kun får 3 mark for et ligs befordring med 1 rigsbankdaler ligvognen samt for ligbærerne og sørgefølget ved begge ligene, forårsagedes altså alene af en eneste mands uefterrettelighed. Man kan derfor ikke undlade herved at anmode hr. paster Gude om for fremtiden ved at være lidt mere præcis at forebygge sådant ophold der ikke alene kan have ubehagelige følger for dem som har andre uopsættelige forretninger, men endog forvolde tab for vognenes ejere eller for den afdødes familie, ifald godtgørelse for ufornødent ophold skulle fordres.


Skovbye.

(Politivennen nr. 388. Løverdagen den 7de Junii 1823, s. 6293-6294).


Almindeligt Hospital, 1860. H. G. F. Holm


Redacteurens Anmærkning

Præsten ved Almindeligt Hospital besvarede i Politivennen nr. 388. Løverdagen den 7de Junii 1823, s. 6298-6300

Der kan være tale om to kirkegårde som Det Almindelige Hospital havde på daværende tidspunkt. Som beskrevet i "Almindeligt Hospital i Kjøbenhavn, dets Indretning og Forfatning, Pengevaesen, Legater, Historie ec: kortelig beskrevet" af Johann Christian Wilhelm Wendt, 1833:
En Kirkegård for Hospitalet ligger strax uden for Østerport paa højre Haand af Alleen. 1770 den 19 Julii blev Pladsen indviet til Kirkegaard ved en Tale over Johannes V. 28. af Hospitalets da værende Præst hr. M. Wolquarz. Den anden kirkegaard for fattigvæsenet ligger uden for Nørreport.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar