20 december 2015

Utilbørlig Indretning ved Borgerskolens Locale i Helsingør.

Ved indretningen af lokalet til Helsingørs borgerskole har de ansvarlige haft det indfald at anbringe retiraderne i et af hjørneværelserne i selve skolebygningen med umiddelbar gennemgang til skolestuerne og gangen. Følgen heraf blev hvad man måtte vente: Fra de indelukkede retirader udbreder sig en væmmelig stank gennem hele bygningen, og på selve retiraderne er luften som forpestet. Indsenderen er ingen læge. Men nærer efter sine begreber den mening at den bestandige væmmelige uddunstning må have en skadelig indflydelse på lærernes og børnenes helbred. Og under alle omstændigheder er den højst modbydelig og byrdefuld for den menneskelige natur. 

Også må mangfoldige andre døje denne stank. For d'herrer lærere som alle bor i skolebygningen, er tillige embedsmænd ved Helsingørs kirker, og som sådanne kan alle i byen have ærinde til dem. Man kan derfor ikke miskende almindelig dadel over denne indretning. Og en af lærerne fortalte mig at når nogen trådte ind i stuen til ham, skete det gerne med hånden for næsen, og dernæst det udråb: "Fy hvor her stinker!" (hvilket han antog for et repræsentativ for "God dag, hvorledes lever De?"). Helsingør besøges hyppigt af forbirejsende fremmed. Hvad skal nu disse at dømme efter denne skole tro om alt det der er sagt og skrevet om de danske skolelokalers indretning etc? Må de ikke fristes til at antage det hele for ironi?


I 1822 blev der indrettet skole i Karmeliterklostret. Borgerskolen var er betalingsskole. Fattigskolen (senere Friskolen) var gratis. På daværende tidspunkt var der 318 elever, 195 drenge og 123 piger. Foto: Erik Nicolaisen Høy..

Nu har denne skole bestået henved 2 år, og endnu har man ikke sørget for at anbringe retiraderne på passende sted, skønt indretningen som den er nu fortjener almindelig kritik og synes tillige at have både skoleforordningen og politianordningerne mod sig.


Indsenderen ytrer derfor det almindelige ønske at vedkommende jo før jo hellere behageligst vil sørge for en forandring i føromtalte henseende som agtelse og omhu for lærere, børn og mange andre gør så nødvendig.


(Politivennen nr. 399. Løverdagen den 23de August 1823, s. 6466-6468)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar