09 januar 2016

Jacob Vægter ved Langebro.

Hvem af de mange der dagligt passerer vejen forbi Blåtårn over Langebro, kender ikke denne mageløst dumdristige, grove og tølperagtige person, nemlig Jacob Vægter? Hvem både blandt høje og ringe er ikke ofte i forbigående ganske uforskyldt blevet overøst af denne ondskabsfulde karl med de mest ærekrænkende og uforskammede skældsord og grovheder? Hvilken skildvagt der har haft post ved Blåtårn, er ikke en gang imellem på den mest krænkende og mærkbare måde blevet fornærmet af nævnte person der som en bulbider har overfuset dem med de bitreste skældsord uden at disse turde nærme sig hans hytte, hvorfra han brøler: Her er Jacob Politimester! Men hvad er du? Du er soldat, men jeg er privat, og der kan du kysse, etc. etc. 

Hvor mange gentagne klager er der ikke indløbet til politiet over ham, og hvor ofte skal han ikke være blevet revset for de fornærmelser han har tilføjet en og anden? Men erfaringen har desværre lært at al revselse hidtil har været fuldstændig frugtesløs. Da nu ovennævnte Jacob Vægter ikke alene må være til stor ulempe for enhver der enten af nødvendighed eller for fornøjelse vil passere Langebro og af frygt for at hånes eller udskældes af denne slemme ordgyder ligesom må smige og skynde sig forbi hans buldrehytte, men han endog meget forulemper beboerne der i nærheden med sine daglige optøjer og spektakler, så nærer indsenderen af dette og vist mange med ham det rimelige ønske at Københavns ellers så årvågne politi dog engang kunne finde et middel hvorved man kunne blive befriet fra dette mageløse menneske.

(Politivennen nr. 436. Løverdagen den 8de Mai 1824, s. 7046-7047)

"Hvem af de mange der dagligt passerer vejen forbi Blåtårn over Langebro kender ikke denne mageløst dumdristige, grove og tølperagtige person, nemlig Jacob Vægter?". Skribenten har formentlig gået denne vej ned af Frederiksholmskanal, hvor arresten Blåtårnfor enden til venstre i billedet. Kranen bag husene markerer hvor Langebro gik og man må formode at Jacob Vægter altså holdt til i området mellem kranerne. (Eget foto, 2016)

Redacteurens Anmærkning

Blåtårn er ikke det kendte tårn hvor Leonora Christine sad fængslet. Det blev nedrevet i 1732. Det var navnet på en arrestbygning for enden af Frederiksholms Kanal for bl.a. ulydige skuespillere og dansere fra Det kongelige Teater. Det blev nedrevet 1848. 

Langebro forbandt Vestervoldgade fra kystlinjen som gik omtrent ved den nuværende Bryghusgade med Langebrogade på Christianshavn. Den omtalte Jacob må altså have holdt til omkring Bryghusgade.

Artiklen blev besvaret af Jacob (Vægter) Christensen i Politivennen nr. 438s. 7074-7076Der var klaget over Jacob Vægter i Politivennen nr. 248, 1820.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar