20 juni 2016

Om en næsviis og uforsigtig Conditor-Dreng paa Vesterbros Theater, og en Anmodning til Bestyrelsen for dette Theater.

Vesterbros Teater udmærker sig ved adskillige mange gode subjekter. Men et subjekt (skønt det egentlig ikke hører til teatrets personale) er vist meget ubehageligt for publikum. Det er nemlig konditordrengen på anden plads. Dette eksempel en mignature på ubehændighed og næsvished trænger sig frem alle vegne på anden plads blandt tilskuerne. Og uagtet alle afslag og bønner om mere forsigtighed, falbyder og påtrygler han kager og spiritus, af hvilke sidste næsten det halve bliver spildt på folks tøj. 

Indsenderen var søndag den 23. i denne måned vidne til hvorledes omtalte dreng vist ødelagde en dames sjal ved at spilde en stor kvantum spiritus på det. Anmelderen og vist mange med ham synes det rimeligt at denne næsvise konditordreng ikke herefter ulejliger folk med sin påtrængenhed og blev hvor han hørte til. For hvem som ønsker at få nogen forfriskning, ved vel selv at finde konditoren.

Tillige anmoder man direktionen for dette teater ikke at udsælge flere billetter end at enhver skuespilbesøgende kan drage ånde, hvilket næppe var tilfældet torsdag den 20. og søndag den 23. i denne måned.

Indsenderen slutter med det ønske at disse to uordner snart må blive rettet.

(Politivennen nr. 713, Løverdagen den 29de August 1829, s. 560-561)


Redacteurens Anmærkning


Annonce i Adresseavisen, 2. november 1829 fra Franz Kuhns teater på Vesterbro. Der er linedans, pantomime og ballet. Bemærk at danserne er "jomfruerne Levin", som formentlig er døtre af den Levin som er omtalt andetsteds i Politivennen:
Theatret paa Vesterbro.
Onsdagen den 4de Novbr. ville Undertegnede have den Ære at give en store Forestilling, bestaaende i Linie-Dands, saavel med som uden Balanceerstang. Derefter: Den gyldne Drøm, eller: Cassander den Gjærrige; stor, comisk Pantomime i een Act; den tilhørende Dands udføres af Jomfruerne Levin. til Slutning (efter Fleres Forlangende): Den vilde Pige; stor Pantomimisk Ballet i 2 Acter. Den tilhørende Dands udføres af Jomfruerne Levin. Indholdet af denne Ballet faaes for 6 sk. Stkt. paa de Steder, hvor Billetterne udsælges, nemlig: paa Forestillingsdagen i Billetcomptoirerne og hos Hr. Conditor Apitz, paa Hjørnet af Pilestrædet og Klareboderne, til Kl. 3½ Eftermmiddag. Indgangen aabnes Kl. 5, og Begyndelsen skeer Kl 6
Franz Kuhn & Comp.
Annonce i Adresseavisen, 2. november 1829 fra Franz Kuhns teater på Vesterbro. Der er linedans, pantomime og ballet. Bemærk at danserne er "jomfruerne Levin", som formentlig er døtre af den Levin som er omtalt andetsteds i PolitivennenEndnu en annonce, denne gang i Kjøbenhavnsposten, 6. august 1830 hvor søstrene Lewin optræder:
Vesterbroes-Theatret.
I Søndags og iaftes (Torsdag) opførtes paa dette Theater, foruden den sædvanlige Liniedands og gymnastiske Øvelser, Pantomimen: "Jocko", eller den bralianske "Abe", hvori Hr. James Prices særdeles heldige Udførelse af Jockos Parie isærdeleshed tildrager sig Opmærksomhed. I denne Pantomimes 2den Act var desuden ved disse 2de Forestillinger indflettet en ny indiansk Dands, der udføres særdeles gratiøst af de trende jomfruer Lewin. I Forbindelse med det gymnastiske Akademie udførte Hr. Carl Price, hvis overordentlige Smidighed man her har saa megen Leilighed til at beundre - disse Aftener tillige den saakaldte Stigedands, hvori han viser stor eqvilibrisk Færdighed. - Paa Søndag er paa dette Theater bestemt at opføres en ny komisk Trylle-Pantomime: "Harleqvin og Pierrot som Brændehuggere, elller Neptuns Grav", componeret af Hr. Lewin. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar