21 august 2017

Tivoli.

Dagligt bekræftes den gamle sandhed at det københavnske publikum vedholdende har sans for alt hvad der kan henregnes til nydelse af forlystelser med hensyn til det store antal besøgende som daglig frekventerer Tivoli. Denne på grund af sin pragtfulde, os førhen aldeles ubekendte indretning, åbnes med alle sine utallige herligheder for alle klasser af folket på meget billige vilkår. Og vi kan på grund af det ikke nok så meget yde opfinderen og bestyreren af alt dette, hr. Carstensen, vores fulde erkendtlighed. Vi gentager vores formening at det københavnske publikum altid har været særdeles oplagt til nydelse af adspredelser og forlystelser hvor lejlighed dertil blev givet. Erfaring bekræfter sådant, når vi passerer Frederiksberg Alle og Slotshave, Kehlets Jernbane og sammes kaffehus her i byen. De forskellige teatre udenfor staden, ligesom de kongelige teatre: promenaderne på voldene og på Langelinje. Charlottenlund Skov. Hele Dyrehaven med dens mangfoldige beværtningssteder. Sorgenfri og dens omegn. Lyngby, Brede, Søllerød, Frederiksdal samt flere steder. Og allevegne vil man finde enhver plads optaget af utallige københavnere der søger de forskellige glæder. Men desværre vel som oftest uden forud modent at overveje hvorvidt enhvers kår er svarende til de dermed forbundne udgifter. 

I mangfoldige år er sådant hengået sin jævne gang uden at der nogensinde i så henseende har været gjort betragtninger. Hvorimod der nu fra forskellige sider erfares de mest stiklende ytringer om at regeringen selv på en vis måde ikke alene skulle tillade, ja at regeringen selv skulle understøtte sådanne indretningers fremme for dermed at opmuntre folket til at besøge Tivoli der forstyrrer den almene deltagelse i de ulykker som den fri presse er udsat for. Muligvis er det derfor at vores håndværkere har en særdeles passion for Tivoli, og at de ved jævnlig ophold der forsømmer deres dont i værkstedet, således som tilfældet skal være med vores såkaldte - store mest søgte skomagere som rigelig tager erstatning i forhøjet pris på deres varer. Disse gode folk der i øvrigt mangler de fornødne evner til rigtigt at kunne fatte de forskellige genstande som oppositionsbladene bearbejder, hænger sig kun i det som er vand på deres mølle: nemlig når der forekommer de mest uforskammede bagvaskelser mod højtagtede mænds, ja selv mod regeringens handlinger - for med den vigtigste mine at føre sådant sprog som om sådant kom fra deres egen hjerne. Imidlertid tilråber vi dem kun: Skomager bliv ved din læst!!!

(Politivennen nr. 1447. Fredagen, den 22 September 
1843. Side 607-609). 


"På grund af sin pragtfulde, os førhen aldeles ubekendte indretning, åbnes med alle sine utallige herligheder for alle klasser af folket på meget billige vilkår."  (Tivoliana)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar