Fra Vamdrup skrives til os den 2den Decbr.: For 1864, da Vamdrup var en lille, daarligbygget Landsby, Annex til Hjarup, var der faa eller ingen Fjerntboende, der offrede en Tanke paa denne Plet. Efter den anden slesvigske Krigs sørgelige Afslutning fik Vamdrup Betydning som den danske Statsbanes sydligste Grændsestation. En stor Deel Stats- og Baneemdedsmænd fik her anviist deres Virksomhed; forskiellige Handlende, Haandværkere, Læge osv. toge Bolig her, og snart fik den lille ubetydelige Landsby et heelt andet Udseende. Om end ikke store, saa findes her dog endeel velbyggede Huse. Vamdrup Station er en lang Træbygning, men til Brug for Jernbane, Toldvæsen og Rejsende, temmelig lille.
Dette giælder navnlig Toldvæsenets Locale udenfor Skranken, hvis Størrelse ikke staaer i Forhold til den ofte overvældende Mængde Reisende, som komme med Iiltogene. Vamdrup er nu, som bekjendt, skilt fra Hjarup i kirkelig Henseende og Beboerne vente med Længsel paa Beskikkelsen af en Præst. Her er holdt "Menighedsmøde" herude angaaende denne Sag; dog langtfra alle Menighedens Medlemmer vidste noget derom. Det gaaer her som saamange Steder, at nogle ønske en Præst af den grundtvigske Retning, andre derimod nære ikke Ønsket om at faae en Mand af bestemt kirkelig Retning, men ønske blot en troende og nidkiær Præst, som er sig sin betydningsfulde Gierning bevidst og voxen.
Grændsetoldopsynet i Vamdrup bestaaer af 1 Forvalter, 1 Controlleur, 4 Assistenter, 1 Medhjælper og 4 edsvorne Karle, c: ialt 12 Functionærer. Man skulde synes, at det er et tilstrækkeligt stort Totdopsyn, men der er i Virkeligheden saa Meget at tage vare paa for det, at det hyppigt kan holde haardt nok for Personalet at have Alt expederet i den hyppigt indskrænkede Tid, som er indrømmet det dertil, navnlig til Expedition af Reisegods. Det vilde derfor ogsaa være ønskeligt, om Opholdet mellem Iltogenes Ankomst og Afgang kunde blive forlænget fra som nu 10 til 20 Minuter. En hensigtsmæssig Foranstaltning vilde det ogsaa være, om der i Høide med Vognvinduerne blev opreist et Par Veivisere, som tydelig viste Publicum Udgangen gjennem Toldopsynets Locale.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 6. deceomber 1875).
Vamdrup station var 1866 endestation på jernbaneforbindelserne Fredericia-Vamdrup og Padborg-Vamdrup. I 1864 blev den grænsestation. Efter 1920 blev grænsestationen flyttet til Padborg og Vamdrups betydning forsvandt - 250 familier forlod byen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar