30 juni 2014

Om Brændets Maaling.

Det er bekendt at alt brændeved som tilføres staden søværts og sælges i havnene, måles ved et dertil anordnet redskab, som kaldes et favnemål. Dette består af en flyttelig galge hvis to opstandere skulle være en favn eller tre alen langt og stå parallel en favn fra hverandre, hvilket bevirkes ved foden hvori opstanderen står, og ved det øverste tværtræ.

Selv denne måde at måle på, er højst urigtig. For det er et dårligt mål der ikke giver en bestemt forestilling om den målte størrelse, og det gør dette ikke. Den ukyndigste matematiker ved at flademål (kvadratmål, og det er favnemålet da det kun angiver to dimensioner, længde og bredde, eller højde og bredde) kun er tjenlige til at måle flader med, men ikke fylder eller fyldige ting der har tre dimensioner, længde eller højde, bredde og tykkelse. Men brændeved er en fylde eller fyldige ting, det har alle tre mål, og dets virkelige mængde kan derfor ikke bestemt angives ved favnemålet. Da det er muligt at en rigtig målt favn af brænde er dobbelt eller flere gange større end en anden lige så rigtig målt favn af brænde.

Der burde derfor ved politilov være sørget for at også brændestykkernes længde (der i favnemålet udgør hvad der skulle kaldes tykkelse) var bestemt. Men dette er ikke sket, og derfor ser man også den største ulighed i brændestykkernes længde. Men derfor er den ene favnbrænde den anen aldrig lig, og alle de økonomiske eller kameralistiske beregninger hvor dette hensigtsløse mål er lagt til grund, aldeles upålidelige.

Hertil kommer en stor ulejlighed ved redskabet. Når dette som ved brugen vanskelig kan undgås, bliver løftet i sammensætningen, så at opstanderne ikke mere står lodrette, formindskes målets højde og følgelig brændets mængde. Imidlertid er intet mere almindeligt end at se det betydelig hældende. Dette bør man da omhyggelig rette, og ikke lade sig afholde ved arbejdernes indvending: at en favn er en favn hvordan man vender den. En holdning blot af 10 grader borttager 1/1x del af brændet.

Jeg tilstår at det ville være ikke så lidt vanskeligere at bringe den fuldkomne nøjagtighed ind i brændets mål. Selv at veje det var ikke fuldkommen fyldestgørende, på grund af forskellig tørhedsgrader. Måske blev det bedst til det gamle må at føje sådan indretning at også tykkelsen ved målingen blev bestemt.

-18-

(Politivennen 1798, Hæfte 3, nr. 36. Den 29. december 1798, s. 566-569)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar