16 august 2014

Fra en ven af Oplysningen.

Den kommende august i midten af hvilken stadens lygter plejer at tændes, minder om den jammerlige belysning i gaderne der så ofte er klaget over, og hvilken end ikke ved de flere lygter i de seneste tider er blevet særlig meget forbedret. 

Måske var det på tider at et årvågent politi ses at agte på nyttige forslag hvad angør gadernes belysning nyttigt at spørge: Om det ikke ville være hensigtsmæssigt ifald det ved en politilov blev fastsat at på enhver afstand af visse alen eller fag skulle ufejlbarlig findes en af de bedst indrettede publikke lygter til brug mod mørket. Og det således at en lygteplads på gadens ene side altid burde træffe ind midt imellem to lygters plads på samme gades modsattes side uden at dette dog skulle hindre nogen mand fra til pryd for sin for sin indgang at lade sit lys skinne på noget andet sted i gaden? Og mon ikke mangel på lygternes tilbørlige pladsering i lige frastand hidtil allermest har bidraget til det påklagede mørke i mange end ikke lygteløse gader?

Hvad det offentlige til flere lygters anskaffelse og vedligeholdelse i en lysende tilstand måtte udrede, og af gård- eller husejerne indkræver, synes det ikke urimeligt at disse igen reparterede på dem selv og deres lejere, hvorved sådant ganske vist ville blive yderst ubetydeligt for dem alle.

Hvad der i den omhandlede hensigt videre måtte udfordres påset i henseende til lygternes betimelige antændelse og ikke for tidligere udslukning, hører ikke til dette forslag. Men må være overladt en velvillig og aktiv politiopsigt.

(Politivennen 1800, Hæfte 10, nr. 119. 2 August 1800, s 1901-1903)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar