26 maj 2015

Svar til Forfatteren af det i Politievennen No. 45 Indførte: "Om Tjenestepigerne i Kjøbenhavn".

(Forlangt indrykket.)

I de 13 til 14 punktummer som dette skrivende væsen her opvarter med, findes en del sætninger som vi da skulle antage fordi væsnet har fremsat dem. Imidlertid et par bemærkninger til dette virvar af nonsens. Væsnet slutter fra det han kalder uhumskheder hos indsenderen af svaret i bladet nr. 44 til at denne er et ungt menneske - er han ikke selv et talende bevis på at uhumskhed kan komme fra et just ikke så aldeles ungt menneske? - Hvor mange dage behøver man at være yngre end De, hr. Væsen! for af Dem at betitles ung? - Og hvad ondt finder De i at være ung? - Svarskriveren - Indsenderens titel hos væsnet - vil det måske ikke falde vanskeligt at bevise at hans og væsnets alder er omtrent den samme. 

Kådhed, hr. Væsen! kalder indsenderen når fx den overmodige kalv springer om på marken eller hos menneskene når fx betjenten fra kontoret leger som barn på trappegangen det ene øjeblik, mens han næste øjeblik - usandfærdigt - frakender en anden erfaring i det hvorom han skrev. En lille vildfarelse i henseende til personen! - "At der gives flere gode end dårlige herskaber". Bevis hr. Væsen! - "Herskaberne meddeler tyenderne bedre skudsmål end de har fortjent" - Det lovkyndige væsen har her ganske glemt plakaten af 3. december 1755 § 11. Han kunne ellers gøre sig fortjent siden han kender herskaber der handler således lovstridigt ved at gøre politiet opmærksom på samme. Hvorledes væsnet benytter sine fætre eller disse ham, er indsenderen ukendt. Denne har kun en der efter sin levevej vist lige så lidt tænker på indlæg som væsnet i nr. 45 af Politivennen har tænkt på at fremsætte nogen fornuftig gendrivelse mod indsenderen idet han derimod er forfalden til den fejl han pådigter ham, kådhed og grovhed der sandsynligvis ombær Adresseavisen, siden han fra dem så net har hentet ordet "fæstekoner" - mens plakaten af 28. juni 1728 afskaffer samme, og den senere lovgivning ved at tillade enken mandens håndtering, tåler fæstemands enker - det lovlærde væsen behover sikkert ingen forklaring her - anbefales til sådant ombæren - man vil ikke formode det over hans kræfter.

Når væsnets forretninger tilladerdet, ville det vist forbinde såvel tyender som herskaber ved meddelelsen af dets modne erfaringer i fæstevæsnet kun at deri må være en smule "sund sans".

(Politivennen nr. 47, Løverdagen den 23. november 1816, s. 737-739)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar