16 oktober 2015

Noget mere om Nødvendigheden af en Politie-Vagt paa Christianshavn.

Lørdag den 4. august var et opløb og tumult af over et par hundrede mennesker i Dronningensgade på Christianshavn i anledning af et morderisk overfald på en mands kone i hans egen stue, som varede fra omtrent kl. 8 om aftenen til ud på natten. Vagten fra Amagerport blev vel omsider hentet. Men mens denne var beskæftiget med at stille tilfreds indvendig, var pøbel og især drenge i mængde allerede forsamlet for at stene huset og slog ruderne itu, endog på første sal. Man tror sikkert at denne uorden ikke havde fundet sted hvis der havde været et årvågent politi (når samme i tide havde været tilkaldt) da stimmelen derved i tide var blevet spredt og nogle af de skyldige var blevet pågrebet. Da vagten kom ud kunne den knap skille den mængde som da var forsamlet *). Et lignende spektakel med slagsmål var nogle aftener efter i Store Kongensgade med nogle af de militære.

"Lørdag den 4. august var et opløb og tumult af over et par hundrede mennesker i Dronningensgade på Christianshavn i anledning af et morderisk overfald på en mands kone i hans egen stue, som varede fra omtrent kl. 8 om aftenen til ud på natten" (Dronningensgade på Christianshavn, 2015. Eget foto).

Sådan foranstaltning synes så meget mere nødvendig da ingen politiassistent findes på Christianshavn således som førhen, hvor assistance kan fås når noget indløber. Og så vidt anmelderen er bekendt kan militærvagten ikke fås af enhver.

*) Dagen efter, nemlig søndag eftermiddag under gudstjenesten blev en kone fra det hus hvor spektaklet havde været aftenen før, under piben og støjen antastet af en hoben drenge. Nogle sparkede konen. Andre slog hende i ansigtet. Alt dette skete på gaden.

(Politivennen nr. 294. Løverdagen den 18. Augusti 1821, s. 4731-4732).