23 november 2016

Støi og Uorden om Aftenen i Esplanaden.

Indtil andre foranstaltninger bliver truffet, er det ikke tilrådeligt om aftenen i mørke, især med damer, at passere Esplanaden, der på den tid vælges som tilholdssted af løsagtige fruentimmer og anden pøbel som ved deres skrig og larm forskrækker, og ved deres adfærd fornærmer, de rolige spadserende, og som beskyttet af mørket og sikre på ikke at blive opdaget eller forstyrret kan frygtes at være i stand til at udøve enhver ulovlig handling. Det er i sandhed forargeligt at man, kommende træt til byen om aftenen, ved sådanne pøbelagtige personer forhindres i at benytte en offentlig spadseregang og bliver nødt til at gå på stenbroen langs reberbanen.

Indsenderen med flere håber at når ovenstående offentliggøres gennem dette blad, vil vores virksomme politi snares træffe forholdsregler for at få denne uorden afhjulpet. Vel står Esplanaden under kommandantskabet i Kastellet. Men det synes at der fra dets side ikke bliver gjort noget for at standse dette uvæsen som allerede har fundet sted mange somre upåtalt og ustraffet. 

Det var ellers meget rimeligt at den nærliggende Østerportsvagt udsendte hyppige patruljer for at arrestere de omtalte fredsforstyrrere. Det var også ønskeligt og ville tilvejebringe endnu mere sikkerhed ifald runderne og øvrige patruljer fik befaling til på deres vej fra Toldboden til Østerport at passere gennem Esplanaden, i stedt for at gå langs Reberbanen hvor de ikke har noget at bestille.

(Politivennen nr. 973. Løverdagen den 23de August 1834, s. 586-587).

Esplanaden hentydede på Politivennens tid til arealet fra voldgraven til daværende Tolbodvejen (nu gaden Esplanaden). Altså det viste areal. Foto Erik Nicolaisen Høy, 2019.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar