23 august 2022

De Fattiges Boliger. Didrik Badskærs Gang. (Efterskrift til Politivennen)

 De Fattiges Boliger.

Billeder fra det mørkeste København.
Didrik Badskærs Gang

forbinder som bekendt store Regnegade og Grønnegade. Denne "Gang" er en af disse Gader, som Københavnerne fortrinsvis stikker ud, naar de skal nævne noget af det værste, der findes i vor By.

Kort over København 1848 som viser placeringen af Didrik Badskjærs Dang, midt i billedet. Helt til højre Gothersgade, til venstre anes Pilestræde. Parallelgaden er Gammelmønt.

I Virkeligheden er Didrik Badskærs Gang ikke saa slem. Ganske vist er der enkelte Huse, der naar eller vel endog overgåar den Elendighed, vi har truffet paa i Vognmagergadekvarteret. Men dels er den ene Side af Gaden - paa en enkelt Undtagelse nær - slet ikke beboet, dels gaar de tilstødende Gaders Hjørneejendomme saa langt ned i Gaden, at der ikke kan blive Spillerum for al den Raaddenskab, som under andre Forhold her vilde finde en frodig Jordbund.

Hvad der særlig har opelsket og fæstnet den almindelige Mening er vel navnlig selve Gaden, der mere ligner en bred Afløbsrende end en Gade, hvor menneskelige Væsner har opslaaet deres Boliger. Den er saa snæver, at to Vogne næppe vil kunne krydse hinanden uden tillige at benytte de smalle Fortoug. 

Ejerne af Husene bor naturligvis ikke selv dernede. Lejlighederne er dels udlejede til Arbejdere, dels til Handlende, saasom Fiskekoner o. I., og dels til Bordeller af lignende Beskaffenhed og Indhold, som dem, vi hat omtalt fra lille Brøndstræde.

Man finder hernede en ny Art Svalegange, som fører fra Hovedbygningen over til Bagbygningen. Vil man f. Eks. over at besøge de Beboere, som hører til Kvisten af Baghuset til Nr. 8, maa man først gaa op ad Forbygningens Hovedtrappe indtil man er kommet midt imellem 2den og 3dje Sal. Her findes en lille Dør, som aabnes, man gaar nogle Trin op ad en ny Trappe, saa lige ud hen ad Svalegangen, og endelig naar mån til en Slags lugelignende Dør i Taget, der fører ind til "Svalerne" d: Kvistlejlighederne.

Værelserne er smaa og lavloftede og indrettede paa de besynderligste Maader. Inde i selve Stuen kan man finde Spisekammeret, bygget op mod den ene Væg. Tillukket med en tapetseret Dør ligner den mest et Skorstensrør, som gaar igennem Værelset.

Lejlighederne er oftest i meget daarlig Stand, og alle Beboerne klager over, at Ejerne ingen Reparationer vil foretage, - i hvert Fald ikke før Politiet eller Bygningskommissionen tvinger dem dertil.

Vi skal i Dag give vore Læsere et Grundrids af et Køkken der nede fra


Som man ser, kan det ikke godt være mindre, naar et Menneske i det hele taget skal kunne faa Plads derinde.

Atter Stuk, atter usunde og raadne Rønner, som forlængst burde have delt Skæbne med Peder Madsens Gang.

Man maa inderlig beklage de fattige Beboere, som ikke har haft Raad til at vælge sig en anden Bolig, og man maa ynke og føle for de stakkels Børn, som fra den spæde Barndom akklimatiseres med dette Kvarter og bliver fortrolig med den Ryggesløshed og Raahed, som gaar i Svang mellem Gadens Bærme

(København 28. juli 1893).

En alen var 62,7708 cm. Så målene på det viste køkken er altså 1,7 gange 0,78 meter!

Christian Rasmus Neuhaus: Didrik Badskjærs Gang. Forbandt Grønnegade med "store" Regnegade og lå parallel med Gammel Mønt. (1862-1894). Kbhbilleder. Public domain.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar