02 maj 2023

De Fattiges Grave. (Efterskrift til Politivennen)

De københavnske Præster har for en Gangs Skyld slaaet sig sammen for at gøre noget godt. Alle 40 Kirkens Riddere har forenet sig om en Protest mod Begravelsesvæsenets skumle Planer overfor Byens Fattige.

Det var Begravelsesvæsenets Mening, at da man nu havde faaet der ny Kirkegaard ved Bispebjerg, saa skulde alle Frijords- og Linjebegravelset henvises hertil. Tidligere begravede man i Linje- og Frijord dels paa Sundby, dels paa Vestre Kirkegaard. Men Pladsen er jo kneben, og saa vilde Begravelsesvæsenet beholde de indre Kirkegaarde for de Velhavende, der betaler Jorden, og forvise de Fattige til Bispebjerg.

Det er dette, Præsterne har protesteret imod ud fra den Betragtning, at saalænge der er Plads paa de gamle Kirkegaarde, bør der ikke gøres Forskel paa de rige og de fattige Lig. Bispebjerg Kirkegaard ligger saa langt ude, at det ikke alene bliver dyrt for Fattigfolk at faa transporteret derud, men ogsaa dyrt at køre frem og tilbage, naar de vil besøge Gravene.

Del er en meget smuk og en meget demokratisk Tanke, Præsterne her har samlet sig om, og dette har da ogsaa vakt almindelig Tilfredshed i Kommunalbestyrelsen, saa at Begravelsesvæsenets skumle Planer nok bliver krydsede. Paa den anden Side er det førsle Gang, vi har set Præsterne optræde paa denne Maade, og derfor bør det noteres. For det kan vel ikke tænkes, at naar Præsterne her paa en saa rørende Maade optræder som de Fattiges Talsmand, saa er det med en skummel Bagtanke! Velhavere, der lader Begravelser foretage, stiller nemlig altid Ekvipage til Præsternes Disposition, saa der kan det næsten være ham lige meget, om han skal til Bispebjerg eller Vestre. Han faar vel endog snarere en klækkelig Betaling, hvis man ulejliger ham helt ud til Bispebjerg.

Fattigfolk derimod har sjældent Raad til blot at give Droske. Der maa Præsten køre i Sporvogn, og saa er det jo ikke saa morsomt at skulle rulle ud til det yderste Nørrebro, tilmed naar man faar lidt eller intet derfor.

Desuden er der jo flest Fattige og flest Fattigbegravelser; dem er det selvfølgelig rarest at slippe hurtigst og nemmest af med. En Konges eller en Millionærs Lig rejser Præsten skam gerne baade til Roskilde og Korsør med.

(Folkets Avis (København) 21. marts 1910).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar