01 oktober 2023

Den halvautomatiske Telefoncentral. (Efterskrift til Politivennen)

Halvautomatbordet for de 1000 overførte Christianshavnerabonnenter. - I Ovalen til højre spiller en Dame paa Automatklaviaturet.

Medens Telefonistinderne hidtil har skullet være i Besiddelse af en vis legemlig Behændighed og Smidighed for at tumle med Snore og Propper paa den høje Tavle foran dem, saa skal de nu, hvis de ansættes ved et Halvautomatbord, nærmest have en Skrivemaskine-Dames Fingerfærdighed.

Den første halvautomat er jo nu indrettet i den hidtil overbebyrdede Amager-Central i Norgesgade, hvor ogsaa Sundby-Centralens Abonnenter flyttes over. Foreløbig er kun 1000 Christianshavnere, der hørte til "Byen", blevet "Halvautomater", men alle de andre ovenfor omtalte Abonnenter bliver det i Løbet af 1½ Maaned.

Hvordan selve det nye System, rent teknisk set, er, kan vi ikke her udrede nærmere, men kun sige, at en Del af Damernes Virksomhed erstattes af automatiske "Findere" Og "Vælgere", sindrige automatiske Maskiner, som nede i Etagerne under Telefonhallen i en hurtig Drejen rundt og Gliden erstatter det menneskelige Arbejde. Med andre Ord: Hvor der hidtil krævedes to Damer, er nu én tilstrækkelig.

Telefondamen sidder, som det ses paa Billedet, foran et Bord med mange Taster, hvorpaa hun spiller, som paa en Skrivemaskine, medens forskelligt farvede Lamper ustandseligt giver hende Signaler.

Dyrt har dette Anlæg været- og snart kommer Hellerup-Central med - men Vejen er nu banet foren fuldstændig Overgang til automatisk Drift. Det vil imidlertid blive overordentlig dyrt - ca. 20 Millioner Kr. - saa Selskabet betænker sig jo nok en Tid endnu, saa meget mere, som der ikke her er Mangel paa Telefondamer, saaledes som Tilfældet bl. a. er flere Steder i Amerika. Overhovedet er det, efter Direktør Johansens Mening, meget tvivlsomt, om hel Automatdrift passer for os.

indtil den nye Drift er helt indført paa Amagercentralen, er der jo forskellige Vanskeligheder, og bl.a. lægges det de Abonnenter, der skal trykke paa en Knap paa deres Telefon, paa Sinde, naar de skal tale med Amager, da at løfte Telefonen af, før de trykker paa Knappen.

(Aftenbladet (København), 9. januar 1923).

De gamle telefoncentralbygninger findes stadig rundt omkring i byen. Her er Nora, på hjørnet af Blågårdsgade 8 og Baggesensgade 16. Centralen er tegnet af arkitekten Jens Ingwersen (1871-1956) og opført 1933. Altså efter de ovennævnte artikler er skrevet. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar