04 oktober 2023

Hovedstadens Hjemløse. (Efterskrift til Politivennen)

Centralkontorets Arbejde. - Tilgangen af unge hjemløse Mænd fra Provinsen næsten ophørt. Ledige Pladser paa Herbergerne - Samarbejde med Hjælpe-Kassen.

Det er nu snart et Aar siden, at Borgmester Viggo Christenssn fik sin Yndlingstanke, Oprettelse af et Centralkontor for hjemløse Mænd, realiseret, idet et saadant Kontor blev oprettet i Absalonsgade Nr. 3.

Hvorledes har nu dette virket I den forløbne Tid, og hvordan er Forholdene med de Hjemløse i Øjeblikket?

Herom har vi talt med Kontorchef N. P. Nielsen i Magistratens 3. Afdeling, og hans Svar lød omtrent saaledes:

- Selvfølgelig løses Ikke en saa stor Sag i Løbet af en Vinter, men vi kan dog kun se med Glæde paa det, der er naaet. Først og fremmest gælder det om at bygge Tilliden til os op hos dem, der søger Kontoret. De man være sikre paa, at selv om de har et eller andet eller maaske flere mørke Punkter i deres Liv, saa henviser vi dem ikke til Politiet. Det har de aabenbart ogsaa indset, thi de kommer friske og frejdige til os og viser deres Papirer. Dem skal vi jo se for at kunne anvise dem Logis, men dette nægtes dem ikke, hvis de ikke har Papirer. I saa Fald skal de skaffe dem inden en kort Frist - ellers maa de ud af Iogiset. men siger en Mand, at han ikke kan skaffe f. Eks. sin Daabs-attest. saa skaffer vi ham den gratis. Det er dog ikke ret der ikke har Papirer. Det kan dreje sig om 1 pCt.

I alt har vi i Løbet af et halvt Aar haft 1500 hjemløse Mænd paa Kontoret. Deraf var 26 pCt. under 25 Aar, 23 pCt. mellem 28 og 35, 23 pCt mellem 36 og 45, 17 pCt. mellem 46 og 55 og 10 pCt. over 55. Endelig var der 6 unge Mennesker under 16 Aar. Størstedelen af dem var fra København.

Det viser sig nemlig, at siden Centralkontorat blev oprettet, at Tilgangen af unge, h|emløse Mænd fra Provinsen taget meget af, næsten holdt op. Dette er jo kun glædeligt. De unge Mænd vil ikke have noget med os at gøre. De ved jo at de risikerer at blive sendt hjem.

Forholdene er i øvrigt saadanne i Øjeblikket, at der er ledige Pladser næsten over alt paa Herbergerne. Ude paa Tagensvej har vi ikke faa Pladser ledige, og Frelserhærens Herberge i Saxogade har lukket en hel Etage. Kirkens Korshær har jo heller Ikke endnu aabnet sin Natsamaritan i Bethesda.

I Øjeblikket behøver Ingen Hjemløs at gaa paa Gaden om Natten, heller ikke hvis han Ingen Penge har. Vi skaffer ham Logis hvis han da ellers opfylder Betingelserne.

Desværre er vore Penge ikke saa store, som de burde være. Eller kunde vi komme videre, bl a. med at højne Herbergernes Niveau hvad vi ogsaa kæmper for. Det maa komme dertil, at man altid og under alle Forhold kan byde hver Mand sin Seng. Naturligvis - Frelsens Hær, Centralmissionen og andre gør det, men der er Steder, hvor de kun faar et Gulv at ligge paa.

Den Slags maa vi bort fra, og kunde vi saa faa de obskure Natlogiser nedlagt, var vi kommet et langt Skridt frem. Naa - de søges nu heldigvis mindre og mindre.

Som et stort Fremskridt betragter endelig det at vi har faaet et lntimit Samarbejde i Gang med Hjælpekassen. I aar en Hjemløs et Beløb bevilget fra Hjælpekassen, henvises Vedkommende til vort Centralkontor, hvorigennem Udbetalingen sker. Vi anvender først og fremmest nogle af Pengene til at skaffe ham Logis. Vil den Paagældende absolut selv have alle Pengene, sender vi dem tilbage til Hjælpekassen, og saa maa den om, hvorvidt den vil give ham Pengene.

Dette Samarbejde, der vokser for hver Dag, har vi megen Glæde af.

- - -

De Hjemløse har aabenbart endnu større Glæde og Nytte af Centralkontoret, der aabenbart ledes med stor Forstaaelse af Opgaven.

(Aftenbladet (København) 12. februar 1923).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar