01 november 2023

Genrejsningspartiet. (Efterskrift til Politivennen)

Paa et hemmeligt Møde i Aftes dannedes et dansk Fascistparti.

Partiet vil opstille Kandidater ved det kommende Folketingsvalg.
Partiet skal hedde "Genrejsningspartiet".

Der har flere Gange i det sidste Aarstid været Tale om at der var dannet en dansk Fascistorganisation og der eksisterer ogsaa et Par Organisationer af en saadan Karakter, den mest kendte har Kaptajn Arildskov som Formand.

Der har længe i disse Kredse været yderligere Planer fremme og i Aftes afholdtes - efter hvad vi erfarer - et hemmeligt, lukket Møde i Grundtvigs Hus. Der var mødt ca. 100 Mennesker og det vedtoges at danne et nyt Parti, der skal hedde Genrejsningspartiet.

Indbyderne var den nævnte Fascist Kaptajn Bruno Arildskov. Kommunelærer, fhv. Ritmester Lembcke, Redaktør Kurt Koch, Sekretær Nissen, Kaptajn Bardenfleth og Grosserer Frode Petersen og Svendsen ,

Partiet siges at ligge i Forhandlinger om Køb af et københavnsk Blad og vil rejse en Landsagitation med det Formaal at samle det Antal Underskrifter, som ifølge Valgloven kræves, for at Partiet kan komme i Betragtning ved Fordelingen af Tillægsmandater. Ved det forestaaende Valg vil Partiet saa vidt muligt opstille Kandidater i samtlige Stor- og Amtskredse.

Af de nævnte Folk vil Kaptajn Arildskov være kendt som Fascismens Apostel her hjemme og Kurt Koch er Redaktør af et Blad der hedder Søfarten (det er maaske dette Blad, der skal være Talerør for Genrejsningsbevægelsen?)

Men den mest kendte er utvivlsomt den tidligere Spejderchef, Ritmester Lembcke.

Interview med Ritmester Lembcke. - Han Indrømmer, at Partiet er dannet og at det skal optræde ved førstkommende Valg.

VI ringede i Morges tidlig til Ritmesteren - altsaa den forannævnte, nu paa Grund af sit Angreb paa Forsvarsordningen afskedigede - og Hr. Lembcke gav os beredvilligt en meget lang Række Oplysninger angaaende det nye Parti

Han indrømmede, at Partiet var dannet, og det haabede i Løbet af kort Tid at kunne skaffe de i Valgloven fastsatte 10,000 Underskrifter for at blive berettiget til at faa Del i Suppleringsmandaterne.

Vi spurgte Hr. Lembcke, hvad der var det nye Partis mest fremtrædende Programpunkt?

- Vi vil først og fremmest styrke den nationale Vilje, Samarbejde med Norge og Sverrig og Forsvaret anlagt paa en saadan Maade, at det er af Værdi for Landet. Dernæst vil vi en billigere Administration af Stat og Kommune, der maa kunne nøjes med langt mindre Arbejdskraft. Alle offentlige Understøttelser skal afskaffes, Især til Landbruget, Understøttelse af Arbejdsløse vil vi bibeholde; dog skal Stat og Kommune sætte Arbejder i Gang til de Arbejdsløse.

Et af vore Hovedpunkter er, at enhver Borger i Samfundet skal have fri Adgang til Arbejde. Her vil vi altsaa gaa skarpt imod Fagforeningerne!

Saavidt Hr. Lembcke. Programmet er den almindelige Sammenblanding af Nationalisme, Chauvinisme, "Samfundshjælp" og Reaktion mod det offentlige Styre, "fri Adgang" til Arbejde etc. Dertil lidt Tilsætning af noget, den skal kaldes "socialt", og saa forresten alt det, som Højrepartiernes Samfundshjælperne og Skatteborgerforeningen i flere Aar har kæmpet for. At dette Parti skulde have mere Held med sig, eller at det overhovedet skulde være Grundlag for denne Form for "Genrejsningsarbejde" synes ganske udelukket selv om ogsaa en af Landmandpartiets ledende Mænd, Sekretær Nissen, er Deltager.

Det er Reaktion i en moderne italiensk Sauce. Den kan højst bidrage til at splitte Overklassen. I Underklassen vil man kun sige dette: En Fjende mere at l» ned! Lad os samle os alle unge i Socialdemokratiet imod Reaktionen, hvad enten den kommer med Venstre, Højres, Landmandspartiets eller Fascismens Maske.

(Klokken 5 (København) 8. januar 1924)


Vildt Slagsmaal i Grundtvigs Hus mellem Fascister og Bolsheviker.

To af Deltagerne i "Genrejsningsforeningen"s Møde i Aftes maatte føres til Hospitalet.
Rørstole som Kampvaaben. - Blodige Næser og Blaa Øjne. - Politiet stormer Salen. - Forvirrede Talere og ophidsede Tilhørere.

Det var forudset, at den saakaldte Genrejsningsforenings Møde i Aftes i Grundtvigs Hus vilde blive livligt. Men at det skulde udarte til Skandale, blodigt Slagsmaal, Tilkaldelse af 12 bomstærke Betjente og to Ambulancer, var dog næppe ventet. Saadan gik det imidlertid, og Ansvaret paahviler Mødets Indbydere, der, endnu inden deres "Genrejsningsforening" er traadt ud i Livet, spiller fallit paa et saa enkelt og simpelt Spørgsmaal, som at skabe Ro i en Forening paa nogle faa hundrede Mennesker.

"Vi er ikke Fascister".

Ungdommelige, bolschevikiske Elementer havde længe før Møders Begyndelse sikret sig Plads i Salene Baggrund. Næppe var der budt Velkommen, før Spektaklerne begyndte.

- Dirigentvalg, brøledes der.

Men Genrejsningens tapre Mænd fhv. Ritmester Lembcke. fhv. Russer-Grosserer Svendsen og fhv. Skibsfører Koch, havde i al Stilhed valgt en af deres egne, nemlig Kaptajn Bardenfleth til Dirigent. Ham vilde Bolschevikerne ikke se, og den første Taler, Sekretær Nissen fra "Landmandspartiet" besteg Talerstolen under Tumult.

- Vi er ikke Fascister, begyndte han.

Nu brød Stormen løs.

- Nej, I er Svindlere. I vil genrejse Svindlen fra 1914.

Tilraab fylder Rummet. Knytnæver hæves. Oppe paa Tribunen forsyner en Snes unge Mennesker sig hastigt med dannebrogsfarvede Armbind og stormer ned i Salen, hvor Slagsmaaalet snart er i fuld Gang. Der telefoneres efter Politi. Medens Halvdelen staar paa Stole og Bænke, opildnende de Kæmpende, marscherer 12 knippelstærke Betjente ind.

Betjentene var snart i vild Kamp. De mest rasende Boisheviker greb deres Stole og kylede dem i Hovedet paa Betjentene og paa de armbindprydede Ordenshaandhævere.

Et blodigt Haandgemæng.

En Bolshevik bliver trampet ned og kommer kun med Besvær ud af Salen. Hans Tilstand er saa alvorlig, at han maa føres til Hospitalet. En anden, ganske tilfældig Deltager i Mødet, besvimer. Midt under Virvaret bringes han ud, hvor han kommer til sig selv og fortæller at han er Rekonvalescent efter et Tilfælde af Sovesyge, Ogsaa han føres til Hospitalet.

Imidlertid fortsætter Bataljen.

- Gadedrenge, raabes der. Er det en Genrejsnings- eller en Udsmidningsforening, I har lavet?

Dirigentklokken skingrer. Nede fra Salen lyder en anden Klokke.

Politiet farer frem mod skyldige og uskyldige. Nogle Kvinder skriger op. De unge Mænd med Armbind er de værste. Efterhaanden som Hr. Koch, højrød i Hovedet af Ophidselse, og skrigende af sine Lungers fulde Kraft, udpeger dem han vil have smidt ud, farer de brutalt fra den ene Side af Salen til den anden. En ung, kortklippet Studine bliver mishandlet, en ung Mand faar en blodig Flænge i Tindingen. Trusler og Jammerraab fylder Luften.

Sekretæren i "Grundtvigs Hus" springer op paa Talerstolen og raaber:

- Hvis Inventaret ødelægges, slukker vi Lyset (Hyl).

De Bolsheviker, som endnu ikke er smidt ud, begynder at synge. Det vækker et Øjeblik Befippelse i Fascisternes Lejr. En ældre Herre rejser sig og begynder:

- Sol er oppe, Skovens Toppe .... Danske Helte, springer op og spænder Bælte.

Sangen druknede i Hurraraab fra Bolshevikerne. Saa begynder Fascisterne med "Der er et yndigt Land". Det gaar bedre. Fra Nævekamp udvikler Situationen sig til ædel Sangerstrid.

Slagsmaalet genoptages. En ung Mand med Bulehat trænger sig frem til Talerstolen. Han vil parlamentere med Sekretær Nissen. Det bevilges. Men et Minut efter lyder der Eder og Skældsord, Trampen og Slag fra Krogen, hvor Forhandlingerne finder Sted. Den unge Mand bæres ud.

En Tale med diverse Afbrydelser.

Larmen dør hen. De kæmpende er trætte. Sekretær Nissen begynder hvor han slap. Han oplæser "Genrejsningapartiets" Program, og skælder Rigsdagen voldsomt ud. "Ministeriet giver os kun Løfter, som ikke skal tages alvorligt, raaber han hilst af Bifald. Nej, Valdemar Sejr, det var en helt anden Karl (Jubel). Taleren forklarer nærmere i hvilket Uføre Hr. Neergaard har bragt vore Finanser.

- Det er Svindlernes Skyld. Fortæl lidt om Landmandsbanken.

- Tiden har givet Estrup Ret, brøler Hr. Nissen. Parlamentarismen forfladiger Folket. Danmark er blevet et Slaraffenland for de Ansvarsløse, Ørkesløse og Arbejdsløse. (Rusende Larm. En ung Kvinde rejser sig op og raaber næsten grædende: Jeg sulter, fordi jeg ikke maa faa Arbejde. Skam Dem dog. Menneske).

Hr. Nissen vedbliver:

- Landet gaar sin Ruin i Møde, hvis vi ikke sætter en Stopper for, hvad der foregaar. Vort offentlig Liv er præget af Korruption. (Hør, Hør!). Neergaard den sparsommelige har faaet Udgifterne til at stige kolossalt (Tilslutning) gennem Diskontoforhøjelsen tvinger Erhvervene til at trælle for Højfinansen. (Ned med dem!)

- Alle offentlige Understøttelser bør inddrages. (larmende Protester). Trusterne og Fagforeningerne har indkapslet det offentlige Liv. Vi vil bekæmpe dem.

Hr. Lembcke paa Krigsstien.

En Bolschevik afskærer Taleren:

- Nu gaar vi. VI vil ikke høre det Vrøvl.

Under Afsyngelsen af Internationale forlader en Snes unge Mennesker Salen.

Fascisterne svarer med "Der er et yndigt Land". Og saa tager fhv. Ritmester Lembcke Ordet med Kommandorøst og Monocle i Øjet:

- Alle, der er tilstede her er enig med Genrejsningspartiet i, at vort Samfund fortæres af Raaddenskab.

Nede i Salen genopstaar Slagsmaalene under mere spredte Former. Politiet er gaaet, men de armbindprydede er aktive. 3-4 Mand smides ud. Hr. Lembcke fortsætter:

- Raadden Skepsis gnaver paa Nationens Rygmarv. Vi kan ikke engang lave en Verdensudstilling. Andre Stignaler maa hejses.

Tilraab: Det røde Flag! (Fy, fy, Tumult).

Saadan fortsættes en rum Tid. Hr. Lembcke slutter under livligt Spektakel.

Næste Taler er Red. Koch fra "Søfarten".

- Jeg skal tale ganske kort. (Levende Bifald).

Men Hr. Koch taler vidt og bredt, om Slaget ved Hastings, om Finansloven, om en Oceandamper og om vort Forsvar, som han vil have forbedret.

En larmende Afslutning.

Saa kommer Grosserer Svendsen frem. Skønt han taler Dansk værre end en Tysker, er han Formand for den udpræget nationalistiske Fascistforening. Han begynder med at fortælle, at han har opholdt sig her i Landet i 5 Aar og derfor ved god Besked om vore Forhold. Derpaa skælder og smælder han mod 8 Timers Dagen, og mod Fagforeningerne. Han taler varmt for Skruebrækkeri og hilses med Hør- og Fyraab. At Socialdemokraterne i Danmark og Tyskland var enedes om Grænsespørgsmaalet, var simpelthen landsforræderi. (Begejstring og Protest).

Tilsidst hørte dog ogsaa dette Nonsens op. Tilhørerne, der var ødelagte af Skrig, Skraal og Vaas, følte det næsten som en Befrielse, da Dirigenten afsluttede med en Bemærkning om, at Diskussion ikke maatte ftudt Sted. Man styrtede mod Udgangen, hvor en Snes Betjente var posterede. Saadan endte da dette Rabaldermøde, der dannede en værdig Begyndelse til Genrejsningsmændenes Kampagne.

(Social-Demokraten 22. januar 1924)

Dirigent var næstformanden kaptajn Bardenfleth


Stort Spektakkelmøde i København.

Under Tumulter og Pibekoncerter holder Genrejsningspartiet Møde.

(Telegram til Dagbladet).

København, Mandag (R. B.)

Genrejsningspartiet havde til i Gaar indbudt til offentligt Møde i Idrætshusets store Sal. Denne var dog kun halvt fyldt.

Ritmester Lembcke bød Velkommen, og Sekretær Nissen var første Taler; han meddelte, at Kommunisterne over hele Byen havde opslåaet Plakater om, at Mødet var aflyst, hvoraf man kunde se at Foreningen maatte kæmpe ikke alene mod overjordiske, men ogsaa mod underjordiske Kræfter.

Han omtalte de sidste Dages Begivenheder paa Rigsdagen og gennemgik derefter Genrejsningspartiets Program. Hidtil var Mødet forløbet i Ro, men da han udtalte, at Arbejderne i Samfundets Interesse maatte give Afkald paa 8-Timers Dagen, brød en Storm af Fyraab løs.

Efter Sangen "Du danske Mand" talte fhv. Sporvognsfunktionær Damsgaard Schmidt, der udtalte, at mange Arbejdere ønskede længere Arbejdstid end 8 Timer. Hans Udtalelser hilstes med stærke Protestraab.

Senere havde Redaktor Kock. Søfartens Ordet under stærk Uro fra Forsamlingen.

Til sidst opstod der en voldsom Tumult paa Balkonen bag Talerstolen. De frivillige Ordenshaandhævere traadte til. Dirigenten ringede, og alt var Forvirring. I et Hjørne af Salen sang man "I alle de Riger og Lande". Efter at Spektaklet havde varet 20 Minutter, talte Formanden, Grosserer Svendsen, der bl. a. erklærede, at det danske Folk nu var ved at rejse sig mod den raadende Korruption. Der blev fra Forsamlingens Side krævet Diskussion, men Mødets Ledere vilde ikke gaa med hertil. Salen genlød derefter af Fyraab, hvori Lembckes Slutningsord druknede.

Man sang tilsidst "Kong Kristian", medens Kommunisterne peb og støjede med Stolene.

Under Mødets Opløsning solgtes det kommunistiske Ungdomsorgan "Stormklokken"

(Holstebro Dagblad 11. februar 1924)


Ritmester Cay Lembcke (1885-1965) stiftede Det Danske Spejderkorps 1909-1910 og den danske nationalsocialistiske bevægelse og DNSAP, Danmarks Nationalsocialistisk Arbejderparti. Søn af generalløjtnant Immanuel Lembcke og bror til kommandørkaptajn Preben Lembcke (1886-1965). Hans holdning til spejderbevægelsen var at "Jeg vil driste mig til den Paastand, at alle Drenge er fødte Soldater – at de i ethvert Fald til at begynde med er besjælet af de rette krigeriske Instinkter… Kamplege er, om man vil, en Slags Manøvre med Drenge." Korpset blev splittet og 1923 trådte Cay Lembcke tilbage som spejderchef.

På artiklens tidspunkt (1920'erne) var Cay Lembcke formand for Gardehusarernes Idrætskommité og indførte gymnastisk træning inspireret af Niels Bukh. Cay Lembcke stiftede Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti 16. november 1930 og var dens fører indtil 26. juli 1933 hvor Frits Clausen kuppeder ham. Blandt partiets opgaver var at udelukke kvinder fra det offentlige liv, samt at bekæmpe Hovedstadpressens "jødepresse". "

Kurt Koch optrådte som udgiver af ugebladet Kritisk Ugerevue, Søfarten- Samfundet som udkom 1922 - 3/5 1945. Indtil 1923 hed bladet: ""Søfarten", The Harbour weekly, Organ for dansk Handel og søfart. Og i 1923-24:"Søfarten og Samfundet", Organ for dansk Handel og Søfart. Kritisk Ugerevue". Bladet kan fra 1923 betragtes som talerør for Genrejsningsforeningen. Senere har bladet været lydhør overfor en række andre antiparlamentariske bevægelser, deriblandt DNSAP. I redaktionen sad tillige broderen Robert Koch. Han havde tidligere været medlem af fascistbevægelsen.

Kaptajn Max Johannes Arildskov (1896-1980?) holdt i hvert fald fra 1923 foredrag om jøder som roden til alt ondt. Bl.a. skulle mordet i Sarajevo være blevet anstiftet og udført af en jøde. Han var med i Dansk Baltisk Auxiliær Corps i Estland og dannede i begyndelsen af 1920'erne "Det vågnende Danmark". I midten af 1920'erne boede han i Tønder hvor han i 1925 dannede et frivilligt korps, "Jyske Værn". I 1933 blev han medlem af DNSAP. I 1943 dannede han sammen med lederen af Frikorps Danmark en "Landstorm" som skulle beskytte nazistiske familier og stikkere. Han ernærede sig efter krigen som kunstmaler. 

Sekretær Nis Nissen kom fra Landmandspartiet.

Kommunelærer Brunø kom fra det jødehadske "Dansker-Ligaen"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar