01 oktober 2018

Dagen og Politivennen afhændes, jul og bønder

Under 5te Jan d. A. er det allernaadigst tilladt afgangne Lieutenant Seidelins Enke, Frederikke Vincentine Ratenburg, at afhænde, det hende forundte Privilegium at udgive Bladene Dagen og Politievennen til Bogtrykkersvendene Peter og Johan Nicolay Rostock.

Under samme Dato er det allernaadigst bevilget Brødrene P. og J. Rostock at nedsætte sig som Bogtrykkere i Kiøbenhavn, udgive Bladene Dagen og Politievennen og iøvrigt fortsætte Enkefru Seidelins hidtil drevne Officin, til Beqvemmelighed hos Brug for dem, som sig deraf ville betiene.

De sædvanlige Juleforlystelser har ogsaa i Aar fundet Sted. Baller i Kiøbstæderne, Giilder og Lystigheder paa Landet Afvexlede imod hinanden.

Med Sandhed gielder det paa Landet, at for 20 Aar siden var flere Fattige og Arme end nu, men ogsaa mindre Sædelighed og Flid. Nu findes faa blandt Almuen at svire og sværme, og findes der en saadan, bliver dog en stor Deel foragt hans Lod. Mere Selvagt føler Bonden for sig, og naar man undtager de som idelig søge Hovedstaden og ofte paa Hiemreisen ligge beskiænkede i Vognen saa træffer man meget sielden en af hine fordums Dages Bønder, der beskienket blev ved at kiøre baade paa Kryds og paa Tvers paa Landeveien, at den Reisende enten maatte slaaes med dem eller lade sig sinke til nærmeste Kroe.

Dagen 8. januar 1813.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar