05 juni 2014

Om Hundenes Nedslagtning på Gaderne hver Sommer

Skønt natmændene hver sommer afliver nogle tusinde hunde, er der ikke på noget tidspunkt mangel her i byen på disse dyr. Hundepassionen er ikke en af bylivets mindste. Hundekærligheden blomstrer for fuld kraft, fra lapsen der næsten synes at gå omkring blot for at promenere sin kedsomhed og sin hund, til fruen eller madammen, der dræber sin mand og hans venner med den mest ulidelige hundestank. Og ingen synes at ytre frygt for at have disse dyr omkring sig, hvis farlighed myrdeanstalterne dog synes så højt at forkynde.

For alle disse hundeelskere er sommerblodbadene en sand væmmelse og forargelse. Også for de, der ingen hunde har selv. Selv om man må indrømme, at det er bedre at dræbe tusinde hunde, end at et menneske skulle lide så skrækkelig en død, som vandsky medfører, så må det på den anden side tilstås at midlet er kun et palliativ.

Natmændene kan alligevel ikke holde gaderne fri for hunde, og altså heller ikke faren for at blive bidt. Det kunne man ellers forlange af så voldsomt et middel. Mange udsvævelser begås desuden af disse rå folk, mod hvis dannelse deres erhverv i højeste måde strider. Endelig er det også skadelig for børns moral at se et godt, uskyldigt dyr knust på den listigste eller grusomste måde, eller blot ved et fejlslag slået til mus. Man kunne virkelig ønske at der blev tænkt lidt over denne sag. Og der er grund til at håbe at eftertanken ville lede til et mindre væmmeligt, mindre umoralsk og grusomt middel.


(Politivennen nr. 9, 1798, Side 140-142. [Estimeret dato: 22. juni 1798])


Lægen Johan Clemens Tode havde afgørende betydning for indførelsen af "hundedagene" mellem sankt hans og slutningen af august hvor natmændene, rakkerne slog hunde ihjel hovedsagelig ved hjælp af køller. (Statens Museum for Kunst).


Redakteurens Anmærkning

Vandsky var en anden betegnelse for rabies eller hundegalskab. Betegnelsen blev anvendt af den velansete læge Johan Clemens Tode som var stærkt imod de vildfarende hunde. Tode førte en regulær anti-hundekampagne i 1780'erne i egne og andres publikationer på grund af de mange skader efter "galne hunde". Et af disse tilfælde (Michael Nielsen Hegelund) led af vandskræk eller vandsky. Hvilket sikkert er grunden til at netop dette ord bruges i artiklen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar