02 juni 2014

Om Sandkister og Sandklitter langs Københavns kanaler

København skylder sin ypperlige havn den flor og kraft den har opnået. Også denne havn ville gennem århundrede lide alle havnes skæbne at blive tilstoppet efterhånden, hvis ikke kunsten havde modsat sig. Men opmudring er et kostbart arbejde, og derfor bør man, ved fornuftig omgang med havnen, søge så vidt muligt at formindske at det bliver nødvendigt.

Ingen vil ingen benægte at der før er  tænkt på det. Man ved at der endog har været udstedt en lov om at ingen måtte feje gaden i blæst uden først at stænke den med vand. Vi vil ikke her klage over *) at denne lov ikke følges i vore dage. Men det er i dobbelt henseende skadeligt at man nu fuldstændig overlader bolværkerne og sammes fortov til sandkister og sanddynger, der i det små især ved Frederiksholms Kanal kan minde om Vestjyllands klitter.

Vinden kan let blæse både i kanalerne og bolværket og gøre dem ubrugelige, selv om bekostes for at gøre disse til lossesteder for varer ankommet med skib. Er dette en anmasselse af pramlauget så lad dem undergå den skæbne der bør og skal ramme anmasselser. Og hvis det er tilladt for lauget, da bør den tilladelse tilbagekaldes. Sagen er vigtig nok til at lægges Havnekommission på hjerte.

*) Dette vil vi få lejlighed til et andet sted, da en af vore juridiske venner har lovet os en liste på alle de love, der uden at være ændrede eller hævede af lovgivningen, blot ved mangel af overholdelse er på engang ubekendte for dem, der skulle følge dem (thi hvor lovene er så mangfoldige er deres daglige adlydelse den eneste tilstrækkelige promulgation) og dog gældende; en skadelig forening af egenskaber!


(Politivennen nr. 3, 1798, s. 40-42. [Estimeret dato: 11. maj 1798])

Ingen kommentarer:

Send en kommentar