07 juni 2014

Om Urin og Dræk paa Gaderne.

(Indsendt)

En af de ulejligheder en stor stad medfører, er at folk, især de hvis forretninger hele tiden kalder dem fra en del af staden til en anden, i en afstand fra hjemmet overfaldes af trang til de naturlige udtømmelser, så at de enten nødes til en unaturlig og altså skadelig nægtelse af en naturens fordringer, eller til at fyldestgøre dem på gaden selv. Uden at tale om det uanstændige der endog ofte med flid ledsager det sidste middel, vil det være nok at gøre opmærksom på væmmeligheden af at spore med flere sanser disse urenligheder, og tillige på usundheden af den derved besmittede luft.

At se alle porte og døre, hvoraf ikke er daglig færdsel, ja fortove og gader selv fulde af dræk, at finde porte og kroge stinkende af uophørlig henkastet urin er noget som kun under dårlig politiindreting kan finde sted i en stor stad der har hoveder nok der kunne udtænke midler mod uordener, og formue nok til at iværksætte dem. Man må derfor håbe at København hvis dette kunne vække nogen opmærksomhed hos vedkommende, engang bliver befriet for en så vanærende skidenfærdighed.

Da indsenderen venter det svar: Det er let at klage over uskikke og bede andre udtænke midler derimod, så har han også betænkt sig på et forslag som han overlader de skønsommes dom. Han tror nemlig at der i hver nogenlunde lang gade skulle være et og i de længste flere små af det offentlige købte huse der indrettedes på en smuk og bekvem måde til lokummer. Et sådant hus kunne have to døre, end hvoraf de gik ind der nød denne bekvemmelighed frit, og den anden til indgang for de der ville erlægge en halv eller hel skilling. Men ingen som ikke ville betale, måtte formenes den frie dør.

Jeg vil ikke påstå at dette forslag er det eneste eller bedste der i denne sag kunne gøres, men jeg tror at først når det eller noget lignende er iværksat, vil et skarpt politi være i stand til med rette at bortjage dem som nu så ubehageligt besudler vores huse og fortove.

(Politivennen Nr. 14, 1798, side 222-224. [Estimeret dato: 27. juli 1798])

Ingen kommentarer:

Send en kommentar