18 november 2014

Uordener paa gamle Kongevei.

Ved hr. Prices fyrværkeri sidste 11. forefaldt scener af uforskammethed og voldsomhed som fortjener offentligt at påankes, idet som jeg håber de herefter må med eftertryk forebygges. Hver borger i staten venter med rette øvrighedens kraftige bestyrelse mod overfald som ødelægger hans ejendom. Ja endog truer hans liv. Da fyrværkeriet skulle begynde, nedbrød pøbelen (de første var slagterkarle) bogbinder Klausens plankeværk. Hans kone tiltalte dem først, men blev snart med skældsord, trusler, ja endog stenkast drevet tilbage. Nu stormede alle tusindvis ind, nedtrådte og sønderbrød alting i haven og var endogså ublu at nedbryde tagstenene af mandens beboelseshus for at krybe op ad lægterne.

Nu måtte manden med kone og børn skjule sig, og overlade hus og ejendom til en kåd og selvrådig mængdes forgodtbefindende. 

På plankeværket på hjørnet, tæt ved broen, forfaldt lignende scener af ubluhed med opkløven og nedbryden, skønt af mindre betydning. Men det ynkeligste var det bestandige skrig af fruentimmer og børn som alle øjeblik stod i fare at nedstyrtes ved trængslen i de dybe hul under broen.

Hr. professor Hornemann har for en del år siden for egen regning sat et rækværk på den ene side af broen der vender til hans have i den ædle hensigt at forebygge ulykke. Gid hans gode eksempel kunne virke på hans rige genbo for at gøre det samme på sin side! Faren i trængsel at styrtes eller i mørke at falde ned i dette dybe hul, vedbliver endnu.

Nu, alle disse uordener er sket ved lys sommeraften hvor en og anden forbryder dog kunne frygte for at blive kendt og tiltalt. Hvad vil ikke ske herefter når enhver kæltring i nattens og mængdens skjul ustraffet kan vove enhver udsvævelse? Har ikke beboerne deromkring største årsag til at frygte alt? Indbrud! Tyveri! Voldomshed! - og har ikke hr. Price tilladelse til at give så ofte fyrværkeri som hans fordel tilsiger ham?

Nogle politibetjent var til stede og gjorde hvad de kunne. Men kunne naturligvis intet vove eller udrette imod så overlegen en magt. Skal flere fyrværkerier tilstedes hr. Price, og jeg under ham det gerne, når det er uden hans naboers skade, for de er skønne at se, så må hvis udsvævelser skal forebygges, en tilstrækkelig militærvagt posteres på Gammel Kongevej som forbyder al opkløven på omliggende plankeværk og hegn. Lad de ubetalende nøjes med at blive på jorden og se hvad der år op i luften!

(Politivennen. Hefte 21. Nr. 278, 20 august 1803, s. 4419-4422).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar