11 januar 2015

Fortsættelse af det i Politivennen forhen paaankede Svineri paa Rundetaarn.

(Efter Indsendt)

Politivennen tilkommer den ros at have foranlediget at flere deri påankede uordener og mangler enten ganske eller for en del er blevet fjernet. Derimod har dens bestræbelser hidtil ikke været så heldige i henseende til det på Rundetårn i svang gående svineri. For uagtet Politivennen for rum tid siden har talt eftertrykkeligt derimod, er der dog endnu ikke sket det mindste skridt til at forebygge det, så at det langt fra at være ophørt, snarere er tiltaget og bliver daglig kontinueret indtil den højeste grad af væmmelighed. Man ser ikke alene langs op af opgangen, men endog øverst oppe på tårnet hyppige beviser på det. Hæsligt er det virkelig at se og ubegribeligt at man tåler, at Uranias tempel så væmmeligt besudles. Fremmede har største grund til at tro at de ikke betræder Danmark observatorium, men Københavns offentlige lokum. 

Anmelderen kan ingenlunde tro at det skulle være umuligt at sætte en bom for disse svinske uordener som naturligvis er en følge af den offentlige adgang til tårnet. Af denne finder desuden mange andre uordener. Af disse vil anmelderen blot anføre at adskillige af tårnets besørgere fordærver observatoriets vinduer og døre ved at ridse og skære navne deri, bortstjæle kobber og bly som på flere steder ses at være afskåret. De ovennævnte uordener kunne altså ikke forebygges så længe adgang til tårnet står åbent for enhver der kan og vil betale sin styver. I sig selv er det vel altid rosværdigt at man har tilladt uvedkommende at besøge denne ærværdige bygning der udelukkende er bestemt til astronomiske observationer og at nyde den skønne udsigt som der åbner sig for øjet. Men da denne tilladelse misbruges så vidt at gadedrenge og pøbel strømmer derop for at øve kådhed og ondskab, ville det sikkert ikke være urimeligt at tilbagekalde den. Portneren ville derved tabe en betydelig sportel. En passende refusion var derfor rimelig. 

Såvidt anmelderen ved er en sådan offentlig adgang ikke tilladt på noget andet observatorium. Det foreslåede middel er vel det sikreste og mest ufejlbarlige, dog mener anmelderen at der endnu findes et andet hvorved det påankede uordener vel ikke ganske, men dog for en del, kunne hæmmes. Man kan vel ikke antage at de omtalte uordener begås af andre end pøbel, gadedrenge og flere der kan sættes i klasse med disse. For sådanne er 2 skilling just ikke nogen kapital. Derimod ville tårnet vist blive forskånet for besøg af disse når ingen blev indladt uden at betale 12 eller 16 skilling. Portneren ville alt i alt intet tabe derved da den som for sin fornøjelses skyld kommer på tårnet, sikkert ikke ville blive borte på grund af denne ubetydelige betaling. Anmelderen ønsker meget ikke at have talt forgæves, og at vedkommende ville værdige disse linjer deres opmærksomhed.

(Politivennen nr. 361, 23. marts 1805, s. 5738-5741)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar