10 april 2015

Ingen Fare for Selvbombardering på Rundetårn

(Efter indsendt)

Til sjæleberoligelse for indsenderen af advarsel mod selvbombardering i Politivennen nr. 524 tjener følgende til efterretning.


På Runde kirkeloft har aldrig ligget nogen bombe, enten med rør eller træ i. Der ligger vel en bombe som faldt på loftet. Men den har slået brandrøret af sig og efter flere dages logi i et fyldt vandkar blev den udtaget og følgelig er man uden fare for den. Der ligger vel en anden meget større kugle af 14 tommer gennemsnit med en pind i, men den er heller ikke farlig, for kuglen er af sten og pinden af jern. Den er heller ikke fyldt, for kuglen er kompakt. Enhver som vi se den kan melde sig hos Hansen der bor på tårnet, og som fremviser den, da ellers ingen fremmed tillades adgang på loftet.


(Politivennen nr. 529, 18. juni 1808, s. 8497-8498)


Redacteurens Anmærkning,

Artiklen er et svar på Politivennen nr. 524, 14. maj 1808, s. 8421

Astronomerne i tårnet beskæftigede sig med lidt af hvert, ifølge Kiøbenhavns Kongelig Alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 20. marts 1809:
En Pige, som kan got sye og vaske, kan erholde en fordeelaftig Condition; Anviisning gives paa Rundetaarn hos Astronomen Piil.
Også brugt som vejrudsigt, ifølge Fyens Stifts Kongelig allene priviligerede Adresse-Avis og Avertissmenents-Tidende, 14. august 1810 i forbindelse med Kjerstrups mislykkedes ballonfart, torsdag den 9. august 1810:
Det røde Flag veiede paa Rundetaarn, efter Avisen, som et Bevis paa at Veiret var gunstigt.
Flaget blev åbenbart brugt ved flere opstigninger, ifølge Fyens Stifts Kongelig allene priviligerede Adresse-Avis og Avertissmenents-Tidende, 15. november 1811, denne gang Hr. Colding:
... i dette Tilfælde Flaget skulle vaje fra Rundetaarn Kl. 12. Strax efter bemeldte Tid saaes Flaget, som tilkjendegav at Luftreisen virkelig skulle gaae for sig.
Og i Kiøbenhavns Kongelig Alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 27. juli 1812 beskrev Colding hvordan det foregik (uddrag):
Luftseilads.
Undertegnede agter at have den Ære at foretage sin tredie Luftreise den første Dag østlig Vind uden Blæst og klart Veir indtræffer. Om Formiddagen skal, den Dag Veirliget tegner til at blive gunstigt, Placater vorde opslagne, og vedbliver Veirliget saaledes, at Luftreisen kan foretages, vorder Signal fra Rundetaaarn ved Flaget, som hidses Kl. 2 og vedbliver at vaje til Kl. 6, da Luftreisen gaaer for sig. 
Kiøbenhavns Kongelig Alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 8. april 1811:
En meget god Kikker især tienlig for en Militair eller Søefarende, er indlagt til Salg hos mathematisk Instrumentmager Hansen paa Rundetaarn. 
Kiøbenhavns Kongelig Alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger,, 18. juli 1816: 
Et udmærket godt spejlteleskop af Nairne i London kan bekommes for den beskende Priis 200 Rbd. og er at see hos Portner Hansen paa Rundetaarn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar