12 maj 2015

Svar fra Slutteriet paa Spørgsmaalet i no. 7

(Domando fi va a Roma!)

Ved spørgen kommer man til Rom, siger min devise. Ja, jeg tror næsten at man ved at spørge sig for kommer til sandhed, hvortil der dog er længere end til Rom.


Derfor tillader De mig, hr. Udgiver af Politivennen at jeg i anledning af det forbløffende spørgsmål i nr. 17 af dette blad, beder Dem offentlig at bekendtgøre den, uden al grund tvivlende spørger og hans konsorter at både han og de faktisk kan overbevise sig om at jeg virkelig blot for gæld til en af mange, af begge køn bekendt jordemor (hvilken gæld dog langt fra ikke hidører fra kontant lånte penge) er indsat her, samt at jeg til fulde kan legitimere: At jeg er gift og har juridisk eksamen.


Min fysiske frihed har jeg således været berøvet siden 20. januar dette år kl. 9 formiddag. Men jeg ejer
 trods al ondskab, Gud være lovet! endnu den moralske frihed ved hvilken jeg forstår den evne i alle tilfælde at følge egne begreber om ret og uret eller at handle således som egne moralske domme, og følelse udfordrer, uden ved andre årsager bestemt til det modsatte.

Jeg ville derfor som formentlig i høj grad rimeligt var, karakterisere den fallacia optica, humane forfatters hensigt med berørte offentlige spørgsmål, således som jeg sandsynlig tror den er. Men jeg kender forordningen af 27. september 1799 og tør ingenlunde stole på at den retfærdige censor i nogen måde vil favorisere mig, når mine individuelle følelser muligvis kunne forlede mig til at bruge udtryk hvorved en mands borgerlige agtelse absolutte måtte lide!


Desårsag må jeg nøjes med så meget desto mere som anonymitets-masken endnu dækker antagonisten i rævehulen, blot forsikre: At den del af bladet nr. 17, som indeholdt det heri omventilerede spørgsmål er nedkastet i en lignende kloak hvoraf det er taget. I øvrigt erklæres: At dette er mit ultimatum i denne sag, og følgelig venter mig forskånet for da capo angreb!


Statens civile arresthus, den 20. april 1816
Ærbødigst
E. Jessen


P.S.


Jeg udbeder ovenstående promemoria verbotenus indrykket i Politivennen
E. Jessen


(Politivennen nr. 18, Løverdagen den 4. maj 1816, s. 267-269)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar