07 juni 2015

Møllerslaget i Store Kongensgade

Sidste søndag aften omtrent kl. 9 sås i Gothersgade henved en snes møllerkarle der ved at holde hinanden under armen spærrede hele gaden for andre fodgængere. De var iført deres hvide arbejdsdragt, og overmelede altså alle der kom dem i møde og ikke kunne komme til at vige. Fra Gothersgade gik toget til Store Kongensgade hvor der blev holdt en alvorlig batalje på og udenfor en derværende dansebod. Der vankede djærve hug og forbigående var ikke sikre for at angribes af den hvide skare der kendte hinanden på klæderne, men ikke såvel kunne kende de andre der hørte til modpartiet. 

"I Gothersgade sås henved en snes møllerkarle der ved at holde hinanden under armen spærrede hele gaden for andre fodgængere." De marcherede dernæst ud af fotoet til højre, til Kongens Nytorv. "Fra Gothersgade gik toget til Store Kongensgade hvor der blev holdt en alvorlig batalje på og udenfor en derværende dansebod". (Gothersgade. Indgangen til Kongens Have. Eget foto)

Efter slaget gik troppen i samme orden tilbage. Kun med den forskel at nogle af de hvide nu var blevet sorte på den ene side af gadeskarn: Hvilket dog ikke var nogen vinding for dem der var så uheldige at komme skaren i møde. Anmelderen heraf overlader til de ansvarliges bedømmelse om det ikke kunne være godt at forbyde møllerne såvel som frisørerne at indfinde sig i deres arbejdstøj der hvor mange mennesker er forsamlet eller således at spærre gader og alfarvej, at den rolige fodgænger ikke kan passere samme uden at få sine klæder der nu er så kostbare, tilsølede og ødelagte. 

Anmelderen har flere gange set sådanne melede personer begive sig ind i trængsel af mennesker ved Komediehuset og på andre steder blot for at have sjov med at aftrykke deres hvide mærker på de omkringståendes klæder.

(Politivennen nr. 66, Løverdagen den 5te April 1817, s. 1028-1029)