30 september 2015

Kirke-Bemærkninger.

For noget tid siden er der i Politivennen blevet fremsat det ønske at man i Holmens Kirke måtte finde lidt mere hensigtsmæssig underretning om de salmer der skal synges. Det ønske er sikkert ikke den eneste der med længsel ser opfyldelsen i møde, og skønt nærværende linjers indsender slet ikke drager i tvivl at vedkommende allerede har taget dette i behagelig overvejelser og beslutning, kan jeg dog ikke tilbageholde en bemærkning der i det ringeste ikke kan tjene til at forårsage opsættelse.

Første julemorgen var jeg og mange flere i rimelig tvivl om man skulle rette sig efter salmenumrene på tavlerne, for disse havde som overskrift: Højmesse og aftensang. Dog dette troede man kunne være af mangel på en overskrift til fropræken fordi denne sjældnere bruges (at dette imidlertid skulle være en tilstrækkelig grund vil indsenderen ikke forsvare). Man besluttede altså at vente til man af orglet kunne slutte sig til rigtigheden. Orglet begyndte, men melodien passede ikke til de formodede salmer, følgelig var slutningen falsk. Da indsenderen sad i en stol, forsøgte han nu salmerne efter stoleplakaterne. Skønt overskriften også her var: til højmesse, og da disse passede med melodien, sang han med på lykke og fromme. Alle var imidlertid ikke så heldige i deres gisninger. For den første salme blev kun sunget af få tilhørere, og endnu under den 3. sås nogle på kirkegulvet stående, der måske ikke kendte stoleplakaterne, eller i det mindste ikke kunne se dem, at rette sig efter tavlerne, og venskabeligst at lede andre på samme afvej.

Anden juledags fropræken gik det heller ikke for akkurat til i denne henseende i Trinitatis Kirke. Det var beklageligt om også denne mode skulle være smittende, for mennesket har desværre så mange anlæg til at lade sig forstyrre i religiøse tanker at de ikke behøver med magt at forøges ved et sammensurium af forespørgsler, formodninger, tvivl etc.

(Politivennen No. 261, Løverdagen den 30te December 1820. Side 4212-4214)


Salmetavlerne i dag. De ser ud til at være moderne. Formentlig er de nu ajourført mht hvad der skal synges. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar