26 november 2015

Et underdanigst Forslag til det høie General Toldkammer og Commerce Collegium.

I de senere år har det været tilfældet at vogne der kommer til eller tager fra staden København med læs af varer og andre ting, ved portene er underkastet på vedkommende toldofficerers forlangende at aflæsse de på vognene værende ting. Uagtet det vil ikke kan nægtes at denne indretning kan være og er en nødvendighed med hensyn til et rigtig toldopsyn da toldsvig jo ofte kan begås, så tror dog anmelderen at der ved undersøgelse af de på vognene værende varer kunne ske en forandring der meget ville lette fragtkuskene eller kørekarlene såvel som de rejsende der ofte befinder sig på vognene uden skade for toldvæsnet.

Anmelderen anmærker først de ubehageligheder og vanskeligheder der vil møde de rejsende som kuskene, nemlig 

a) At af- og pålæsningen ved portene forårsager tidsspilde.

b) At varerne i dårligt vejr kan være udsat for at blive ødelagt.

c) At varerne sjældent kommer til at ligge så godt et lag som de først har været indpakkede, hvilket for samme kan være skadeligt især for den langtrejsende.

d) At af- og pålæsningen særdeles når der er flere pakker af varer på en vogn, er forbundet med omkostninger da det ikke er alle kuske der kan ind- eller oppakke et læs med købmandsvarer, og kusken altså i så henseende behøver hjælp, og 

e) At der ved af- og pålæsningen især når det er mørkt, let kan bortkomme adskilligt ved tyvehånd.

Dernæst anmærker an melderen at det forekommer ham at det i forrige tider var skik og brug at en rejsende med læssede vogne kunne på forlangende hos vedkommende postkontrollør få en toldbetjent til at være til stede ved vognens på- og aflæsning på det sted hvor den rejsende havde sit herberg eller opholdssted, en indretning der jo unægtelig må have ophævet de oven nævnte ubehageligheder for den rejsende. 

På grund af forestående tillader anmelderen sig underdanigst at foreslå det højkonelige generaltoldkammer og kommercekollegium: Om ike en indretning som nys meldt kunne blive anordnet. Da en sådan anordning uden tvivl ville være til betydelig lettelse for den rejsende eller fragtkørende uden byrde for toldvæsnets officerer.

(Politivennen nr. 356. Løverdagen den 26de Oktober 1822, s. 5763-5765).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar