14 januar 2016

En gammel Vise med Omqvæd.

Uagtet der flere gange og især for meget kort tid siden er klaget over natrenovationsfolkenes skødesløse og urigtige færd, nemlig at de kører i fuld fart med deres utætte vogne og spilder den største del af ladningen på gaderne, så har man dog endnu ikke sporet til nogen forandring heri, men de bliver uforstyrret ved med at fremture på deres sædvanlige måde. 

Således så anmelderen sammen med andre onsdag den 19. maj om morgenen kl. 4 en natvogn komme i fuld fart fra Dronningens Tværgade ned gennem Borgergade. En karl sad på den ene hest og en anden på vognen. Begge piskede på de arme heste skønt disse løb så stærkt de kunne, og således at vognen fløj fra den ene side af gaden til den anden. I en smal gade kan man ved sådan utilladelig kørsel vente at få slået ruder og skodder ind og stuen fyldt med ildelugtende potpourri. Man kan derfor ikke undlade at ønske at der på en eller anden måde måtte sættes skranker for denne utilbørlige kørsel af selvrådige natrenovationskarle.

(Politivennen nr. 438. Løverdagen den 22de Mai 1824, s. 7087-7088)

"En natvogn kom i fuld fart fra Dronningens Tværgade ned gennem Borgergade. De piskede på de arme heste skønt disse løb så stærkt de kunne, og således at vognen fløj fra den ene side af gaden til den anden". Dronningens Tværgade/Store Kongensgade - som nok mere giver et indtryk af husene fra dengang end parallelvejen Borgergade. (Eget foto, 2015)

Redacteurens Anmærkning

Klagen hjalp ikke. Man hører jævnligt i Politivennen om vognenes rasen gennem gaderne, fx. Politivennen 674, 30 november 1828, s. 1805