12 januar 2016

Fem Fingre i Suppen

Under dette navn findes her en kone som handler med frugt og bagværk og som mest har stade på Højbroplads mellem Østergade og Kirkestræde. Denne kone er næsten aldrig ædru og forårsager ved hendes fuldskab altid pøbelopløb på gaden.

Undertiden ser man at denne ærværdige matrone bliver båret i triumf på stige af vægterne. Og det mangler da ikke ved sådan højtidelig lejlighed på pøbelens og gadedrenges støjen og larm, der i forening med hendes uharmoniske skrål ofte forvolder mange familier skræk
.

Indsenderen kan ikke indse at denne kones handel kan være så meget fordelagtig for hende, da drengene ofte tilintetgør en hel uges fortjeneste for hende. Og vil man dertil regne udgiften til de klare finkeldråber hvad bliver så af profitten?


"Denne kone er næsten aldrig ædru og forårsager ved hendes fuldskab altid pøbelopløb på gaden." (Højbroplads mellem Østergade og Kirkestræde er foran det store hus til højre med kobberkuplen. Eget foto, 2015)

Rigtig nok får hun undertiden når drengene vælter hendes kurve en meget udbredt handel. Men desto værre klager alle nu over handelens forfald, og fortjenesten ved sådan handelsudbredelse er indlysende.


Man tror det er tilrådeligt at skaffe denne kone en plads i et spindehus hvor hun kunne tilholdes at gøre gavn og der sjældnere lade hende nyde den for hende så kære og uundværlige kanariesekt. Det ville også forskåne publikum for de optrin hun forårsager
ved hendes bestandige fuldskab.

(Politivennen nr. 438. Løverdagen den 22de Mai 1824, s. 7080-7082)