01 juli 2016

Anmodning til Politiet.

Politiet har gennem dette blad været gjort opmærksom på det uvæsen som drives på Kongens Nytorv med de såkaldte skillingskaner uden at dette uvæsen er blevet standset. Passagen over dette torv har virkelig i de to sidste måneder fra middag af indtil sent ud på aftenen været forbundet med livsfare, selvom ethvert individ i en vel organiseret stat kan kræve sig sikret ved politiforanstaltninger. Indsenderen af dette hvis embedsvej daglig fører frem og tilbage ad dette strøg, har ofte med harme været vidne til hvorledes aldrende og svage folk ter sig for at undgå at blive kørt over eller for at undgå piskesnert af drengene som krydser torvet i alle retninger med kanerne. Og vover nogen at påtale denne fremfærd, så overøses han med grovheder af det pak som holder ved kanerne, og enden bliver altid: Politiet tillader kørselen, så kommer den ingen anden ved. 

Indsenderen tror ikke at standsning af dette uvæsen ville være indgreb i nogens næringsvej, men tværtimod et gode, hvorfor mange folk ville yde politiet sin varmeste tak. Halvvoksne drenge af hvilke man hører de frygteligste eder, og lurvede karle udlejer disse kaner; det forspændte elendige forsultne dyr, hvis lidelser ingen ænser, og som hverken nyder vådt eller tørt, drives torvet omkring snesevis af gange med frygtelige piskeslag for at tjene hvad dets bøddel som oftest svirer bort eller tilsætter på andre liderlige måder. Hvem benytter den slags køretøj? Skolebørn, læredrenge, matrosdrenge og deslige der vel ikke altid kommer på rigtig måde til pengene som bortkøres. Moralen vinder sikkert ikke herved.

Jeg håber at politiet vil værdige denne genstand opmærksomhed og at man herefter - som det var tilfældet for en del år siden - også om vinteren vil kunne passere hovedstadens smukkeste plads uden fare for lemlæstelser, og uden at se bøddelscener der oprører ethvert retsindet menneske følelser.

Kunne den umanerlige jagen med kaner gennem gaderne og den uforskammede piskesmælden forbydes, så skete derved vist en stor del af publikum en ikke lille tjeneste.

(Politivennen nr. 733, Løverdagen den 16de Januar 1830, Side 46-48).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar