22 april 2018

Kjøbenhavns Bombardement 1807. (Efterskrift til Politivennen)

De fleste af de nedenstående artikler handler om bombardementet, men er skrevet flere måneder efter:

Hr. Bentzen var tillige saa ulykkelig, at hans Pakhuus paa Vestergaden med alle i samme værende Varer af Værdie 15000 Rdlr. brændte medens han som borgerlig militaire stod paa Volden, for at værne om Fædrenelandet. Et Bryggerie paa Nørregade, som han havde leiet, blev med alt deriværende Forraad af Steenkul, Humle, Malt og hele Inventoriet, ligeledes et Offer for Luen. Foruden alt det har han for 7000 Rdlr. Varer paa Søen, hvilke formodentlig ere tagne af Fienden.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 10, 14 November, 1807. Uddrag)


I det Kongelige Bibliothek, hvor til Ære for de ved denne Nationalstat ansatte Mænd, blev holdt under hele Bombardementet Vagt, faldt adskillige Bomber, men dog uden at gjøre synderlig Skade. En stor Bombe faldt lige ved Tøihuset, sønderslog Skilderhuset, men tilføiede ingen af begge Skildvagterne nogen Skade. En anden Bombe, som er faldet i Bibliotheket, har man hidtil endnu ikke været i stand til at finde.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 14, 27 November, 1807)


Blandt de Bomber, der fortjener at bevares som et evigt Mindesmærke af Engellændernes blodige Fremfærd i Kjøbenhavn, kan regnes den, der findes indmuret i et Huus i Christenbernikowsstræde lige for Antonigade. Den kom ind over Vinduet, slog begge Laarene af en gammel og syg Kone, der sad i sin Lænestol, anrettede skrækkelig Ødelæggelse i Værelset, og foer igjen ud af Vinduet over Gadedøren.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 14, 27 November, 1807)


Uhrskiven paa den Side af Fruekirketaarn, der vender ud til Nørregade, er bleven ubeskadiget, og mærkeligst er det, at Viseren peger paa 12, og at altsaa Uhret netop ved dette Klokkeslæt ophørte for sidste Gang at gaae. Ikke mindre mærkeligt er det, at kun de øverste Zirater af den prægtige Danske Krone oven for Uhret ere afbrændte, og at denne Krone, om det gjaldt meget, godt kunde sættes istand igjen.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 23, 20 December, 1807)


Blandt de ikke ubetydelige litteraire Skatte, der ved Bombardementet ere blevne ødelagt, fortjene endnu følgende at anmærkes. For Justitsraad Thorkelin brændte blandt andre Sjeldenheder en plattydsk Oversættelse af Saxo, sjeldne Efterretninger angaaende Griffenfeldt; for Pastor Clausen mange Aaers skrivtlige Udarbeidelser, hvoraf en ikke ubetydelig Deel var bestemt til Trykken; Professor Sander mistede af sine Manuskripter en Samling af Tydske Digte, Mela, en Feeroman, og andre Tydske Arbeider; af Danske Udarbeidelser: 7 Aargange af pædagogiske Forelæsninger: Ideer til et System af den videnskabelige Pædagogik, Collectanea til en historisk-critisk Oversigt over den pædagogiske Litteratur, en næsten færdig, begge Sprog sammenlignende Tydsk Grammatik for Danske; mange enkelte pædagogiske Blade og philosophiske Afhandlinger, en trykkefærdig Samling af Danske Digte med Melodier af Schulz, Kunzen, Grønland og Schall; et Qvartbind med Ideer og Udkast til alle Slags Skuespil, især Tragoedier, begyndte Stykker og første Acter, æsthetiske Afhandlinger, Bedømmerlser, Breve og andre Smaating, en rig og interessant Correspondence i den ældre Tid med Gleim, Wieland Bøie, Jacobi, Eschenburg, Matthieson og flere, i den sidste Tid med Danske. For Candidat Petersen brændte paa Borkens Collegium foruden henved 1000 Bind, Manuscriptet til 3 af Universitetet belønnede Afhandlinger og Udkast til Arbeider i Fædrenelandets Historie.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 27, 12 Januarii, 1808)


At Sjællands Stifts Arkiv under Bombardement blev reddet, bør man takke den ærværdige Olding Biskop Balle. Hans Bolig rammedes af mange Bomber og Granater, men uden at tænke paa at redde sin egen eiendom, især sit udvalgte Bibliothek, sørgede han først og fremmest for at henflytte Arkivet i en hvælvet Grav i Frue Kirke. Da midt ud paa Natten d. 2 Sept. Faren blev stor, ilede han, trods de nedfaldende og springende Bomber, ud af sin Gaard, og overgav sine Børnebørn til en Vens Omsorg. Han vendte derpaa tilbage igjen, og blev ved sin Bolig saalænge eet Værelse endnu var i beboelig Stand. Havde mange andre af vore Medborgere fulgt dette skjønne Exempel, saa vilde mangen en Bygning, som nu ligger i Aske, maaskee have staaet endnnu. Men en, skjønt meget tilgivelig, Angest drev de fleste ud paa Christianshavn og Amager, medens deres Boliger enten vare ganske overladte til sig selv eller i det mindste til ligegyldige Tjenestefolk. 

(Nyeste Skilderie af København, nr. 32, 30 Januarii, 1808)


Af en Bekjendtgjørelse fra Hr. Justitsraad og Prof. Bugge sees, at ved Kjøbenhavns Bombardement og den deraf fremkomne Ildebrand henved 2000 aftryk af Videnskabers Selskabets Danske geographiske Kort brændte og ødelagdes, at det Værelse hvori de trykkes, blev gjort aldeles ubrugeligt, og endog Pressen noget beskadiget, og at man ikke har kunnet tilveiebringe ny Aftryk førend nu. I Betragtning af Stikningen, Papirets og Trykkerlønnens tiltagende Dyrhed, er Prisen forhøiet til 9 Mk. Stykket, Kjøbenhavns Amt undtagen.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 33, 2 Februarii, 1808)



Frue Kirkes tårn set fra Landemærket. (Det kongelige Bibliotek).

For historieskriveren vil det ikke være uinteressant at optegne efterhaanden de mærkeligste Tilfælde ved Kjøbenhavns Bombardement, som Bidrag til deres Caracteristik. Exempler paa underlig Redning ere: i Springgaden faldt en Bombe i et Værelse, hvor en apoplectisk Kone laae i Sengen; den sprang og Stykkerne fløi ud af Vinduet, uden at tilføie den sengeliggende Kone mindste Skade. - En Karl holdt med sin Vandslukke i Amaliegaden. I det han vil række sin Cammerat en Priis Tobak, borttager en Bombe dennes Hoved. Han kjører derpaa strax derefter til St. Peders Stræde og hans Tønde slaaes itu af en nedfaldende Bombe, men han selv beskadiges ikke i mindste Henseende. - En Kobberskilling, som endnu gjemmes af en Mand her i Staden, kan tjene til Beviis paa den ubeskrivelige Kraft, hvormed Bomberne sloge ned. Den laae i et Vindue, hvor en Bombe faldt lige paa den, og trykte den flad. Et lidet Stykke af Bomben er trængt saa dybt ind i den, at det lader som den var sammensmeltet dermed, og at præget paa den anden Side er ganske borte. - Som en Mærkelighed anføres, at i St. Petri Kirkes Capel, hvor Bomberne anrettede saa overmaade stor Skade, er den Engelske Minister W. v. Titleys prægtige Begravelse af Widewelt, bleven aldeles skaanet. Titlev havde været i 40 Aar Minister ved vort Hof, og elskede Dannemark som sit andet Fædreneland.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 38, 20 Februarii, 1808)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar