22 april 2018

Før Bombardementet. (Efterskrift til Politivennen)

To Steder i Tirsdags Eftermiddags paa Kultorvet gik der fjendtlige Riffelkugler ind, der tydelig kunne skjønnes, at maatte være udsendte fra Ladegaarden af. - En af dem gik igennem en Rude, uden at brække mere end et Tommes Hul paa samme, og havde endda Kraft nok til at gaae igjennem Panelet paa den modsatte Væg.

Hollænderbyen d. 31 August. I Løverdags Formiddag kunde man her høre en stærk Kanonade ind ad Køgekanten til; den varede uopholdelig over to Timer. I Nat har Fjenden, som nu ligget lige ved Dragø, været i Land der, og vilde tænde Ild i et Par Fartøjer, som laae i Havnen. Ilden havde begyndt at angribe samme, men ved Folkenes Aarvaagenhed blev den strax slukket. Da Fjenden erfarede, at man var ved at slukke Ilden, blev endel Kugler skudt i Land, men de fleste gik over Byen, nogle er skudt ind i Byen, blandt disse en paa 18 Pund, dræbte en blind Mand som laae i sin Seng; forresten er Skaden ubetydelig.

Ladegaarden er nu aldeles ryddelig for Afsindige og Veneriske. Besynderligt traf det, at de Engelske, der ikke vilde tilstaae os længer Tid, end 4 Timer til Patienternes Flytning, og siden, for selv at flytte dem fik 4 Timer dertil af os, maatte forlange Fristen forlænget, og brugte hele Aftenen og Natten dertil. Man saae en lang Række sjællandske Ægtbønder holde langs Vejen, og om Natten hørtes nogle særdeles underlige Brøl, formodentlig af de meest Gale. Det er trolige at disse, især Hs. Maj. Kongen af Babel, der vanskelig tager imod Kommando, maatte tvinges med Magt. - Søndag Morgen opsagdes Stilstanden af os. I Søndags Aftes fik de Engelske atter en Stilstand til Medisinkassernes Flytning fra Ladegaarden, som igaar Morges opsagdes. - I Nat har været endel Musket og Kanon Ild ved den østre Kant af Staden. 

(Dagen, tirsdag 1. september 1807.)


Paa Jødekirkegaarden uden for Nørreport have de Engelske ranet Fattigbøssen, som var lænket med en Jernkjæde, og hvori der fandtes nogle Penge. Af adskillige skjønne Ligstene have de afbrækket Marmorfliserne og brugt dem til at polere deres Knapper etc.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 23, 29 December, 1807)


I Jægersborg have de Engelske især holdt meget ilde Huus. Generalen og Regimentsqvarteermesteren, som begge vare med vore Tropper i Holsteen, have de fraranet alle deres Sager. Den sidste har mistet sin udvalgte Bogsamling, og hans Tab beløber sig i det Hele til 1500 Rdlr. Intet Plankevæk eller Hegn have de Skaanet. Alt blev nedhugget og brændt. Ligesaa slet og næsten værre have de opført sig paa Charlottenlund, hvor der var stærk Indqvartering. Ogsaa der nedhuggede de hvert Plankeværk etc. for at bruge Træet til Brændeved. Efter et til Rentekammeret indleveret Overslag beløber den Skade, de allene der have anrettet, sig til 6000 Rdlr. I eet af Værelserne paa Slottet have de blandt andre kostbare Sager stjaalet 12 Portraiter af den Oldenborgske Stamme, indfattede i Sølvrammer.

(Nyeste Skilderie af København, nr. 39, 23 Februarii, 1808)

Inden bombardementet udkom endnu et nummer, nr, 93,1. september 1807. Herefter kom det næste, nr. 94 først den 13. september 1807. Viborg Samler meddelte også at posten med aviser fra København var ophørt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar