10 maj 2022

"Bryggeriet Valby". (Efterskrift til Politivennen).

 Navneforandring
C. Jacobsen jun.
"Bryggeriet Valby",
forhen Ny Carlsberg ved Valby.

Carlsberg Øl, leveret af C. Jacobsen jun. fra Ny Carlsberg ved Valby, leveres fremdeles uforandret fra samme bryggeri under navnet Valby Øl.

Kontor og postadresse uforandret Brolæggerstræde 5, København (L. 3811).

Privatadresse uforandret: Ny Carlsberg.

(Holstebro Avis, 25. april 1881).


For at kunne tilfredsstille den stigende efterspørgsel har medundertegnede C. Jacobsen junior som fra 1871 har drevet det min fader tilhørende bryggeri Ny Carlsberg som filial af bryggeriet Carlsberg ved Valby, nu umiddelbart ved siden af Ny Carlsberg anlagt et nyt bryggeri, kaldet "Bryggeriet Valby", hvis drift vil begynde i løbet af indeværende år, men hvis lagerkældre allerede er taget i brug til lagring af øl fra Ny Carlsberg.

Ifølge overenskomst mellem os undertegnede bliver driften af Ny Carlsberg således forenet med driften af det nye bryggeri Valby, at alt øl der fra og med 1. april d. å. leveres af mig, C. Jacobsen junior, forhandles under navn af Valby Øl, i stedet for som hidtil under benævnelsen Carlsberg Øl, som leveres fra mit, J. C. Jacobsens bryggeri Carlsberg.

Fra og med 1. maj d. å. vil enhver der ved forhandling af ølsorter uberettiget benytter noget af vore eller vore bryggerier Carlsberg og Valbys navne eller de respektive bryggeriers varemærker, som på behørig vis er indregistrerede, blive draget til ansvar efter loven af 2. juli 1880.

Indtil anden overenskomst bliver truffet mellem os, vil der fremdeles, således som det i de senere år har været tilfældet, heri landet fra Carlsberg kun blive leveret øl til forhandlere og forbrugere i selve København samt til forretningen Alliance, og fra bryggeriet Valby kun leveret øl til forhandlere og forbrugere på Christianshavn, i voldkvarteret og forstæderne samt i købstæderne og provinserne.

Bryggerier "Carlsberg" og "Valby", den 1. april 1881.

J. C. Jacobsen      C. Jacobsen junior.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 2. maj 1881)


Navneforandring.

Under henvisning til tidligere bekendtgørelser henledes  d'herr ølforhandleres og forbrugers opmærksomhed atter på at alt øl (lagerøl, porter osv.) der leveres af mig, som forpagter af min fader, hr. kapt. Jacobsens bryggeri, tidligere kaldet Ny Carlsberg, nu da driften af dette bryggeri er forenet med driften af mit eget nye bryggeri "Bryggeriet Valby" benævnes Valby Øl, og at falbydelse af Valby Øl under den tidligere benævnelse Carlsberg Øl som er forbeholdt det fra min faders bryggeri Carlsberg leverede øl, er ulovlig og vil medføre ansvar efter loven om benyttelse af varemærker.

Ifølge overenskomst leverer Carlsberg heri landet foruden til ølforretningen Alliance alene øl til det egentlige København, så at der i ethvert tilfælde hvor øl der er aftappet på Christianshavn, fæstningsterrænet i forstæderne og andetsteds i landet udenfor København, averteres og sælges som Carlsberg Øl foreligger en navneforfalskning.

Alle skriftlige, bryggeriet vedrørende henvendelser til mig, stilles til Bryggeriet Valby, adr. Brolæggerstræde 5, København K

Juni 1881

(M. 4900)

C. Jacobsen Jun.

(Svendborg Amtstidende, 9. juni 1881)

Da der her i byen har været udspredt det løgnagtige rygte at jeg blandede skibsøl i det af mig forhandlede bajerskøl fra bryggeriet "Valby" ved København, og da dette rygte støttede sig på at der var forskel i kuløren på det af mig aftappede og det af en anden forhandler her i byen aftappede og fra samme bryggeri leverede øl, skal jeg tillade mig at meddele følgende uddrag af et brev, som bryggeriet "Valby"s ejer, hr. C. Jacobsen jun. har tilskrevet mig: "... forskellen i kuløren af øllet ligger i at det har været tappet i to forskellige kældre hvor der desværre var difference på maltkuløren, og vil De derfor ved næste bestilling erfare at dette ikke mere er tilfældet."

Idet jeg meddeler ovenstående, skal jeg blot tilføje at jeg herefter uden skånsel agter at bringe for retten enhver der ved udspredelsen af sådanne løgne søger at undergrave min borgerlige ære.
Ringsted den 7. juni 1882.
Ærbødigst Ole Nielsen

(Folketidenden - Ringsted, 7. juni 1882).

I forbindelse med bryggerierne kan tillige mindes at der ved initiativ fra enkeltmand ifjor er anlagt et meget stort bryggeri, Bryggeriet Valby der næppe giver sin nabo, Bryggeriet Carlsberg, synderlig efter. 

(Sjællands-Posten (Ringsted), 12. juli 1882, uddrag af længere artikel)

I begyndelsen af dette år udløber den kontrakt der hidtil har eksisteret mellem de to bayerske ølbryggerier: Gl. Carlsberg og Bryggeriet Valby. Den nærmeste følge heraf vil if. en korrespondent være, at ejeren af det sidstnævnte bryggeri, hr. C: Jacobsen jun., vil tage fat på eksporten af bayersk øl som han hidtil har været forhindret i at drive, og han er i denne tid stærkt beskæftiget med forberedelserne hertil, idet han dels har gjort en større bestilling af de flasker der skal benyttes til eksport og som både er større og stærkere end de almindelige, og dels er i færd med anlægget af en stor aftapningsanstalt. Bryggeriet Gl. Carlsberg har, som bekendt, i en længere årrække drevet en meget betydelig eksportforretning, og dets øl er godt kendt så at sige på alle punkter af jordkloden, både hos de skævøjede kinesere, de barske yankeer og ved Amazon- og La Plataflodens bredder. Det er de to ansete handelshuse Moses & Søn G. Melchior i København og H. Pontoppidan i Hamborg der er fabrikkens agenter i denne forretning.

(Kjøbenhavns Amts Avis. Lyngby Avis, 18. januar 1883. Aarhus Amtstidende, 24. januar 1883).

Varemærker

Reg, 1883 nr. 100. Anmeldt den 14. juli 1883 af Carl Christian Hilman Jacobsen, brygger, Ny Carlsberg, Valby, Hvidovre Sogn. To koncentriske ovaler der er delt ud ved en tværsover midten anlagt votivtavle, hvorpå står ordet Lagerøl mellem to hagekors. Den inderste oval er skraveret med vandrette carmoisinrøde linjer og i det øverste felt er anbragt et hagekors af samme farve, hvorunder står: Vare-mærke; det underste felt er bestemt til optagelse af vedkommende forhandlers navn m.m. I rummet mellem ovalerne står ovenover votivtavlen Bryggeriets navn Ny Carlsberg og nedenunder stedbetegnelsen Kjøbenhavn. Mærket anvendes som flaskeetikette til lagerøl.


Reg. 1883 nr. 101. Anmeldt den 26. juli 1883 af samme. To koncentriske cirkler; i den inderste cirkel der er dobbelt, er anbragt et hagekors med en cirkelformet figur i hver af de af fligene dannede firkanter; under korset står: Trade Mark. Det brede rum mellem de to cirkler er ved to mindre hagekors delt i to afdelinger til anbringelse af inskriptioner. Mærket anbringes på fustager, kasser og anden emballage for øl.
Kontoret for indregistrering af varemærker, København.


(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 1. august 1883).

Frederik Hartvig (1856-1929): Gamle Carlsberg, 1885. Tårnet, porten og bygningen i baggrunden eksisterer stadig, om end omgivelserne er noget anderledes. Det kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.

Frederik Hartvig (1856-1929): Ny Carlsberg, 1885. Ikke meget er som på tegningen på Ny Carlsbergvej. Bl.a. er Elefantporten og Glyptoteket kommet til senere, ligesom de små hus i baggrunden er erstattet. Det kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar