27 marts 2023

Barrison som Teaterstykke. (Efterskrift til Politivennen)

 Som i går omtalt af vor københavnske korrespondent har et nyt teaterstykke gjort lykke på "Kasino". Ideen til stykket har varietedamerne søstrene Barrisons livsskæbne givet.

Forældrene boede for nogle og 30 år siden i Aabenraa, hvor kun fattigfolk havde til huse. Faderen der hed Barejsen, var drejer, det kneb meget hårdt med at skaffe det allernødvendigste til livets ophold. Lejligheden var lille, og selv efter fattige forhold meget tarvelig. Her er i hvert fald nogle af de fejrede varietedamer født og opdraget.

En skønne dag rejste Barejsen til Amerika. Tilbage sad hustruen, der selv var en køn kone, med sine smukke pigebørn hvoraf den ældste nu var en 12-13 år.

Familien fik nogen hjælp - vist nok kun lidt - af en kendt modepræst. Han blev meget vred da han hørte at den ældste, meget smukke datter Abelone optrådte som statistinde på teatret.

Når præsten kom på besøg måtte man - for ikke at miste hjælpen - hykle en hellighed som slet ikke eksisterede, og det er et spørgsmål om ikke det netop var under disse forhold man fik ideen til Barrisons store varietenummer. Vi kunne i hvert fald meget vel tænke os at den unge kone og hendes børn har siddet i København og sunget salmer sammen med pastoren for så snart han var vel ude af døren at rykke hykleriet af sig og tage sig en munter kankan i den lille stue. 

Nå, efter nogen tids forløb skaffedes rejsepenge til Amerika. Derovre - men sikkert også først derovre - traf familien den talentfulde socialistiske journalist Fleron. Ved hans hjælp og under hans ledelse lagde den Europas og Amerikas levemænd for de smukke damers fødder.

Abelone blev gift med Fleron. De lever nu i København som meget rige folk. Moderen - fru Barejsen - bor også i København, mens faderen enten er død eller endu opholder sig i Amerika.

(Lolland-Falster Social-Demokrat - Nakskov, 10 november 1908).

Stykket "De fem søstre" er også omtalt i Aarhus Amtstidende, 9. november 1908. De gik på forskellige teatre landet over i hvert fald et par år ind i 1. verdenskrig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar