14 maj 2023

Det nye Kapel paa Vestre Kirkegaard. (Efterskrift til Politivennen)

Der skal forsøgsvis anskaffes en vogn hvorpå kisterne kan køres fra kapellet til graven.

I november måned i fjor behandlede Borgerrepræsentationen et magistratsforslag om at bygge et nyt kapel på Vestre Kirkegård, hvor der i forvejen findes to kapeller.

Under forhandlingerne blev der talt om at der burde anskaffes vogne, der kan transportere ligkisten fra kapellet til graven.

Det borgerrepræsentationsudvalg, som fik magistratsforslaget til behandling, indstiller nu at man opfører et kapel med en bekostning af 26.800 kroner. Om den eventuelle anskaffelse af vogne til transport af ligkisten fra kapellet til graven har udvalget forhandlet med begravelsesvæsenet. Sådanne vogne er anskaffet forskellige steder i Tyskland, men publikum har dårligt kunnet gøre sig fortrolig med benyttelsen af dem. De fleste mener at det ser mere højtideligt ud at kisterne bæres. Alt dette har begravelsesvæsnenet anført, og det tilføjer, at man, når Vestre Kirkegård og senere også Bispebjerg Kirkegård får et tredje kapel, ikke vil have nogen større afstand fra kapellet til gravstedet.

De vogne der benyttes på tyske kirkegårde, er altid trehjulede, således at de kan styres ved et let tryk af dem, der fører vognen frem.

Da begravelsesvæsenet har sine betænkeligheder ved sagen, nøjes udvalget med at indstille, at man foreløbig kun forsøgsvis anskaffer en vogn til anvendelse på Vestre Kirkegård. Det nye kapel foreslåes bygget således, at vognen kan føres ind i kapellet.

For benyttelsen af vognen tænker man sig fastsat et gebyr af 4 kroner.

(Nationaltidende 22. marts 1912)


Jeg har endnu ikke fundet en eksakt dato hvornår det så blev indført. Social-Demokraten 6. november 1912 viste billeder af det nye Østre Kapel. 


Østre Kapel, Social-Demokraten 6. november 1912.

Kapellet ligger længst mod syd, men da kapellet i midten hed Søndre Kapel, valgte man åbenbart at kalde det Østre Kapel. Det er tegnet af arkitekt Holger Jacobsen, med plads til ca 150 mennesker, venteværelse mm. Kapellet blev indviet den 19. februar 1913. Den første begravelse fandt sted samme dag, og ved den lejlighed indviede man også den drapperede vogn som man kunne køre kisterne fra kapellet til gravstedet.

Foto 2019 fra nogenlunde samme vinkel som fotoet fra Social-Demokraten ovenfor. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Bispebjerg Kirkegård var blevet anlagt i 1903 og er den yngste af de fem kirkegårde i Københavns kommune. Størrelsen er på 436.391 m².

Ingen kommentarer:

Send en kommentar