12 juni 2021

Frederiksberg By. (Efterskrift til Politivennen)

Frederiksberg By. Imedens der over hele Landet paabydes Foranstaltninger i sanitaire Retninger, leve vi her, i Frederiksberg, aldeles ubekymrede og ligegyldige i den Henseende.

Til hvilken Yderlighed denne Ligegyldighed udstrækker sig, derom vil man letteligen kunne overbevise sig, ved at tage det saakaldte Gadekiærs Tilstand i Øiesyn. Vandet, hvis man ellers er berettiget til at benævne indholdet i Gadekjæret med dette Navn, er værre, og sandsynlig mere skadelig for Sundheden, end Indholdet af Renovationskulerne. Vi skal iøvrigt ikke videre udbrede os over Væmmeligheden, Skadeligheden og Ubehageligheden ved denne Pestkule, men vi vil indskrænke os til at forelægge vedkommende Authoriteter det Spørgsmaal: Er det sandt, som Rygtet siger, at der forlængst er gjort Anmeldelse til Politimesteren Hr. Justitsraad Petersen angaaende denne Sag? 

I bekræftende Fald maae vi da beklage at der ikke øieblikkelig er taget de fornødne Forholdsregler, idet vi, med god Grund, overfører det store Ansvar, som heraf lettelig kan paafølge, ved en udbrydende Epidei, paa den Embedsmand hvis Pligt det er, ex officio, at iværksætte paatrængende nødvendige Politiforanstaltninger.

Omstændighederne stille sig nemlig i dette Tilfælde saaledes, at der ei er Tid til at føre Correspondance eller Forhandlinger; thi det er den yderste Tid der nu tilbyder sig til Oprensning af Pesthullet, og de Betænkeligheder, der mulig kunne opstaae ved at Gadekjæret blev blottet for dets Indhold i nogle Dage, tabe sig derved, at det ei besiddere længere den Egenskab at kunne slukke Ild, men maaskee snarere at give den Næring.

Skulde afgjørende og hurtige Foranstaltninger ikke blive iværksatte om faa Dage, da haaber man at Beboerne ere enige om, uden Ophold, at indgaae directe med et Andragende til vedkommende Ministerium.

Flere Beboere.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 15. maj 1858)

Frederiksberg havde også haft et andet stort gadekær i Allegade, men det blev opfyldt i 1845. Gadekæret ved Andebakken er formentlig fejlagtigt blevet dateret tilbage til den gamle landsby Solbjerg, der måske snarere lå omtrent ved nuværende Fasangården med Schweitzersøen som gadekær.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar