16 oktober 2020

Om Valgene i det Slesvigske. (Efterskrift til Politivennen)

Om Valgene i det Slesvigske. ("Freya.") Apenrade den 29de Juni. Idag er altsaa den store Dag, paa hvilken vor Revolutions Tilhængere skulle opføre en ny Act af deres scandaleuse Farce: Valgene til den rebelske Landsforsamling. Politiets kraftige Optræden mod dette al Statsorden forhaanende Foretagende har havt til Følge, at man her i de sidste Dage ikke har hørt tale om de mange Vogne, som i stor Procession, formodentlig med Faner og Musik, skulde have bragt de store Aander med al mulig Ostentation til Tønder, paa det at det store Ord: "wir wählen!" maatte vorde indløst, saa at Verden kunde tale derom. Imidlertid vente vi med Sikkerhed at høre, at Valget er gaaet for sig. Der gives sagtens Nogle, der ved denne Leilighed ville drage Omsorg for, at vi blive repræsenterede i Kiel, ligesom dengang, da vi skulde repræsenteres i Frankfurt. Saalænge den colossale Modsigelse af det constitutionelle Statsliv imod dets eget Grundprincip: at Minoritetsvalg ere gjældende - som en aldeles raaden Bestemmelse beholder Gyldighed, saalænge nogle enkelte forræderske og forbryderske Agitatorer eller Uslinge kunne tiltage sig Myndighed at handle i en heel Communes eller vel endog i fleres Navn, og ved at aabenbar Intethed af deres Foretagende vinde det formelle Hævd for samme, saaledes som ved alle disse demagogiske Valg er Tilfældet, saalænge, sige vi, ville Oprør og Anarchi altid fremkalde større og mere iøinefaldende Exempler paa, hvorledes Enkelte kunne tyranisere et heelt Folk, og det i selve Folkefrihedens Navn, end man finder under de absolutistiske Statsformer. Der give saadanne Tildragelser sig dog det rette Navn, men Constitutionen føier den blodigste Forhaanelse til den skammeligste Undertrykkelse. Vi Slesvigere tale her af en Erfaring, der slaaer de smukkeste Theorier ihjel. - Apenrade var saa godt som hele det øvrige Slesvig, og tiltrods for Folkets Ikkedewltagelse i Valgene, repræsenteret i Frankfurt, vi ville ogsaa blive det i Kiel, og hvis de politiske Kunstmagere finde det for godt, i hvilkensomhelst Revolutionsclub i Verden det skal være. - Det er meget paafaldende, at de store Statslærde ikke tænke paa at befrie Nutidens Palladium, Constitutionen, fra en saa baade væmmelig og skadelig organisk Feil, som Minoritetsvalg er. Eller gives der maaskee ingen Operation, der kan fjerne denne frygteligt Polyp?

- "Apenrade Wonchenbl." er efter Bestyrelsescommissionens Befaling forbudt at udgives; Bogtrykker Rathers Presse er af Politiet i Apenrade bleven forseglet.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 2. juli 1850. 2. udgave).

Pga. krigstilstanden kunne valgene i Sydslesvig finde sted enkelte steder. I Nordslesvig måtte beboerne rejse til Tønder for at afgive stemmer, i Haderslev fandt der arrestationer sted.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar