19 oktober 2020

Slesvigs Udsigter. (Efterskrift til Politivennen)

- "Alt. Merc." indeholder følgende Artikel om de Danskes Fremgangsmaade mod de civile Oprørere. (Vi maae ved denne Leilighed protestere imod "Hamb. Nachr.", angaaende hvad denne anfører om vor Yttring i denne Retning; thi det er den groveste Usandhed, at vi have anbefalet de badenske strænge Forholdsregler; vi have kun anført faadant. som en Modsætning til vor milde Fremgangsmaade). Artiklen i Mercur lyder saaledes:

"Altona. Den kongelige danske overordentlige Regjeringscommissairs Bestemmelse ligesom ogsaa de Forholdsregler, der tages: Embedsmænds Afsættelse i Masse, Bortførelse af slesvigske Indvaanere osv. synes de Fleste at være kommen noget uventet, idet de beraabe sig paa det sidste Manifest fra Konge-Hertugen og andre Erklæringer. Vi kunne ikke dele denne Mening. Manifestet forlangte Underkastelse, uden at love Tilbagetagelse af Erklæringen af 24de Marts 1848, og lovede for det Tilfælde Forglemmelse og Tilgivelse. Denne Underkastelse er ikke paafulgt, og vi kunne derfor kun i hine Bestemmelser og Forholdsregler see en conseqvent Fremadskriden paa den engang betraadte Vei. Een Uretfærdighed drager den anden efter sig. Hvo der vil Øiemedet, maa ogsaa ville Midlerne. Man maa være fattet paa, at de Danske, naar de med Vaabenmagt tage Hertugdømmet Slesvig i Besiddelse, ikke alene factisk ville lade alle de Indretninger ophæve, der ere at ansee som Følge af Slesvigs og Holsteens statsretlige Forbindelse, men ogsaa vil afsætte de Embedsmænd, der holde paa Landets Ret og ansee Slesvig Holsteen for deres Stat, ligesom ogsaa gjøre de Indbyggere uskadelige, der have gjort sig bemærkede ved Kamp imod Danskheden. De kunde, afseet fra forekommende Brutaliteter, ikke gjøre stort Mindre, naar de ikke vilde blive staaende paa Halvveien, og naar de ville gaae ærlig tilværks i deres Uretfærdighed. De halve Forholdsreglers Tid maa være forbi; vi vide nu hvad det gjælder. Hvilken Bevendthed det har med de provindsielle Institutioner, der ere lovede Hertugdømmet, og med Garantien for den tydske Nationalitet, vil vise sig. Foreløbigen seer det ud, som om med Bærerne af tydsk Dannelse og Sæder, ogsaa disse sidste selv ere betydeligt truede, og med de provindsielle Institutioner haster det vel ikke. Til en egentlig Pacificering af Landet vil det ikke komme, afseet fra, at endnu en slesvig-holsteensk Armee staaer bevæbnet paa slesvigst Grund. Kampen vil blive en mere skjult, men for Danmark desto farligere. Det skulde de Stormagter smukt tage i Betænkning, som troe at kunne afgjøre Sagen med Protokoller".

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 8. august 1850. 2. udgave).

"Holstein chasseurs and night fire - signal post", illustration fra Illustrated London News, 21. september 1850.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar