12 juni 2021

Træbeskjæring i Frederiksberg Allee. (Efterskrift til Politivennen)

I Berlingske Tidende for 2den Mai har "en (partner" anket over, at de gamle Lindetræer i Frederiksberg Allee nu ikke beskjæres, hvorimod dette har været Tilfældet før. Det er virkelig saa: førhen ere disse Træer ofte i den Grad blevne beskaarne, at Affaldet har været en ikke ringe Indtægt for den Gartner, der udførte Beskjæringen. Denne stærke Beskjæring, som Træerne i vore Alleer have været underkastede, har bevirket, at skjøndt faa Hovedstæder i Europa kunde have saa smukke Alleer som Kjøbenhavn, er dog maaskee ved ingen anden Hovedstad Alleerne overfyldte med en saadan Bestand af stygge Træer.  Ved den fortsatte Beskjæring har Træet modtaget saadanne Vansiringer, at det seer ud til at Træets form hvert Aar har maattet rette sig efter vedkommende Gartners Brændebehov. Pragtexemplarer paa denne Vandalisme frembyde især Træerne paa Volden og i Frederiksberg Allee; det er især paa sidste Sted, at den ufornuftige Beskjæring har gjort Træerne i høieste Grad formfase og lidende; ver at vedblive med denne Fremgangsmaade vilde de blive endnu styggere og mere affældige, ligesom deres Død derved vil fremskyndes.

Da Træernes Beskjæring saaledes hos os lykkes saa slet og har fremdragt saa sørgelige Resultater, foretrækker den, som nu fører Opsynet med Kjøbenhavns Alleer, at undgaae al Beskjæring for paa denne simple Maade at erholde en Bestand af sunde, smukke Træer, der kan afløse de mishandlede, sygelige Exemplarer, der nu fylde vore Alleer. Og denne Anskuelse finder Medhold deri, at et Træ, der frit kan udvikle sig uden at beskjæres, altid vil blive smukkere end et, der underkastes denne Behandling), hvortil endnu kommer, at de ved Beskjæringen frembragte Saar, ligesaavelsom Amputationer paa de dyriske Legemer, ere Kilder til Sygdomme. Svagelighed og Affældighed, om end ikke i den Grad hos Planterne som hos Træerne.

Chr. B.

*) Andre Hensyn kunne undertiden gjøre det nødvendigt at beskjære Alleetræer, og at dette kan skee uden at Træer derved vanzires, derpaa kan man i Udlandet see mange Exempler, men hos os er dette endnu ei præsteret.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 12. maj 1858).

Udgaven fra 2. maj findes ikke i Mediestream. Gartneren svarede senere og forklarede bl.a. at alletræerne også led af ælde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar