03 januar 2022

Sangerindeuvæsenet. (Efterskrift til Politivennen)

Sangerindeuvæsenet, der navnlig i den sidste Tid har været drevet til en scandaløs Høide i Kjøbenhavn - omkring i Landets Kjøbstæder er del forøvrigt ikke bedre - vil efter al Rimeligbed nu blive betydelig hæmmet. Der er fra Politiets Side truffet saadanne Foranstaltninger, at de ordentligere Selskaber, der udføre Sang og Musik i ordentlige Localer, kunne vedblive at bestaae uforstyrret, imedens der føres en gavnlig Control med de uanstændige Præstationer i usle Localer, hvorover der medrette har været ført Klage. Politiet vil for Fremtiden paasee, at der ikke optages uconfirmerede Børn i saadanne Selskaber, og heller ikke andre Personer under 18 Aar, navnlig ikke Fruentimmer, der ikke have deres Forældres eller Værgers Samtykke. Det tillades ikke uanstændige Fruentimmer at optræde som Sangerinder. Forinden det tillades at opføre Musik paa et offentligt Beværtningssted, maae Værten og Huuseieren give deres Samtykke dertil. Værten skal være en paalidelig Mand, der pleier at holde god Orden i sit Locale, og dette skal være rummeligt. Opførelsen af Musik maa ikke medføre utilbørlig Forstyrrelse af de øvrige Huusbeboeres eller de Omboendes Ro og skal jævnlig være underkastet Politiets Tilsyn. Der ! har været anstillet en Undersøgelse om de Localers Tilstand, hvori der fortiden opføres Musik, og for disse bliver Tilladelsen gjældende indtil videre, men efter Forlydende er det paatænkt om en Tid at ophæve Tilladelsen for flere af disse, der ikke ansees for passende. Til at udføre Musik udfordres der en Bevilling, som ialmindelighed giver Ret til at have et Selskab paa 5 Personer. Bevillingshaveren skal fremstille de Personer, hvoraf hans Selskab bestaaer, for 1ste Politieinspecteur, som indfører dem i Bevillingshaverens Controlbog og forsyner enhver af dem med Beviis for Anmeldelsen; han skal angive det Sted, hvor han agter at opføre Musik, og dette skal ligeledes antegnes i Bogen. Forandringer af Personale og Locale skulle anmeldes for Politiet, lige som Selskabernes Medlemmer skulle melde enhver Flytning. Endvidere er der givet Regler om, at Bevillingshaveren og hans Personale skulle være anstændigt klædte, ikke foredrage uanstændige Sange og i det Hele taget vise en anstændig Opførsel. Overtrædelse af Bestemmelserne medfører Bevillingens Fortabelse og for Sangeres og Sangerinders Vedkommende Forbud imod at synge.

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 31. januar 1865)

Dags-Telegraphen havde nedenstående tilføjelse til artiklen:

For at sætte disse Bestemmelser i Kraft have i de sidste Dage alle Bevillingshavere, 22 i Tallet, hvis Bevillinger gjælde for længere eller kortere Tid, med deres Selskaber møde for 1ste Politiinspektør. Af disse 22 Bevillinger benyttes for Tiden 14 i Kjøbenhavn, 1 paa Christianshavn, 4 paa Vesterbro, 1 paa Nørrebro og 2 paa Østerbro. Selskaberne bestaa foruden af Koncessionisterne af 24 Mandspersoner og 67 Fruentimmer, ialt 91 Personer. Det maa erindres, at Frederiksberg Allee, Frederiksberg By og gamle Kongevei, hvor der ogsaa existerer ikke faa Steder, i hvilke der opføres Musik, ikke ere indbefattede heri, da de ligge udenfor Kjøbenhavns Politis Omraade. 

(Dags-Telegraphen (København) 28. januar 1865)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar