14 juli 2014

Portefrihed for Kjøbenhavns og Forstædernes Indbyggere.

Hvad nytte en eneste mands gavnelyst og virksomhed kan frembringe, læser man af den anekdote som Deres næst forrige blad undeholder. Virkelig nok står ikke alle midler for enhver til bud som de gør for kronprinsen, men ved iver og eftertanke ryddes meget af vejen som ved en almindelig ligegyldighed står endnu på den plet hvor skikke for måske et århundrede siden fandt dem passende. Er det tåbeligt at udelukke proviantskibe fra den trængende by siden det er pinsehelligdag, så er det urimeligt hver nat at udelukke forstadens beboere eller på en søndag indespærre københavnerne nogle timer om formiddagen og lige så mange om eftermiddagen.

Københavns indbyggere især enhver husejer, må til alle tider kunne komme hjem, for der kan vel nogen årsag tænkes hvorfor man om søndagen skal have mindre rettigheder end om søgnedagene. Hvorfor må de da ikke til alle tider gå lige frit ud, enten det så er højmesse eller aftensang. I ingen preussisk grænsefæstning findes endog sådan tvang. Efter midnat er porten spærret, man ringer på den vagthavende officer der holder protokol over de ud-og indpasserende, visitører er til stede, af fragtvogne lades ingen ud eller ind, rejsendeeller kørende må hensætte deres kuffert eller tøj til næste morgen, og alle betale firedobbelt portpenge til deling mellem vagten og visitørerne.

Hvorfor skal vi sukke efter denne uskyldige frihed da tvangen dog fører så meget skadeligt med. Er det ikke grusomt når forstadsbeboer efter midnat kommer til stadens port, forestiller at hans kone er i barnsnød, men må vente til den bestemte tid at porten åbnes, for at søge hjælp og finde moderen og fosteret døde ved hans tilbagekomst. Dette er dog sket i disse dage!!

Gatsbestyrere bør fremme al fornuftig og grundig frihed, den tvang med porte bør ikke finde sted, og man tør håbe at man vil agte på rimelige forestillinger.
Jens Porthader.

(Politivennen. Hæfte 5, nr. 58, den 1 Junii 1799, s 913-915)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar