18 august 2014

Et bekvemmere Exercersted for Kjøbenhavns Borgerskab

Det er indlysende at stadens borgerskabs eksercerhus ligger ubekvemt og langt borte i en afkrog som nøder de 11 af standens borgerkompagnier at samles til deres militære øvelser i det 12. kompagnis kvarter hvor endog er for lidt plads til øvelser, når kun et par hundrede borgere med deres officerer møder. Og man er tilbøjelig til at antage som begrundet at denne kedelige og lange vej i det mindste ikke kan opvække lyst til de befalede militære øvelser og en villig lyst hos et borgerskab til sådan tidsforsømmelse, er dog skøn og behagelig at tænke sig.

Ingen har så vidt vides endnu nogen tid offentlig talt eller skrevet om en så vigtig genstand for det hele københavnske borgerskab som en bekvem eksercerplads, skønt det kongelige hus aldrig har ladet nogen lejlighed gå forbi hvor det har været mulig og passende at vise det nulevende borgerskab prøver på den kongelige agtelse, forfærdrene så ærefuldt havde erhvervet, og vi i tilfælde skulle vide at vedligeholde. Tiden er ikke til at kunne når det ønskedes at gøre umulige ting mulige, men endnu kan der være håb om at Københavns borgerskab kan få en eksercerplads og hus mere bekvemt (end den de nu har) inde i staden når det måtte behage at overlade noget der til af den grund i Rosenborg Have som kongen har afgivet til staden, imod at den på Christianshavn igen blev tilbagegivet staden. Og hvorfor kunne det ikke blive gørligt når bare hans kongelige majestæt ville have det? Og lige så muligt mener enhver tænkende dette kan iværksættes som mange flere omskiftninger der er sket og kan ske. Ønskeligt var det at fornemme herom medborgeres tanker.

d. 2. august 1800.

(Politivennen 1800, Hæfte 10, nr. 123. 30 August 1800, s 1962-1964)

Redacteurens Anmærkning

Den borgerlige eksercerplads lå muligvis bag Vor Frelsers Kirke. Terrænet var ubebygget og fremkommet ved opfyldning med renovation. Natrenovationen ophørte i 1777, men dagrenovationen blev fortsat læsset af her indtil 1857. I hvert fald fra 1808 havde det
borgerlige Infanteri øvelsesplads og eksercerhus her. Huset var en gammel Bygning fra 1704. Det borgerlige Infanter rømmede pladsen omkring 1851, hvorefter en forening ed pastor Visby som formand i 1851 begyndte at opføre en række arbejderboliger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar