18 august 2014

I Anledning af Storehedinge Bagers Retfærdiggjørelse i No. 121.

Forrige års afgrøde kan ikke retfærdiggøre Venzels behandling. For nabobagerne i Køge, på Vallø og Vemmeltofte har hele året igennem produceret det skønneste brød man ville nyde. Når altså disse med held benyttede sig af forrige års afgrøde, kunne Venzel ligeså, med mindre han ikke forstår håndværket retskaffen. Lige for bagernes øjne tæt uden for byen ligger en vejrmølle med godt sigteværk, noget derfra ved byen Renge en anden af samme beskaffenhed, og omtrent 1½ mil længere borte, den tredje, nemlig Jullinge hollandske mølle. Hvorledes tør han da vove offentligt for et helt publikum at lyve at her manglede et godt sigteværk. Men det går således: den der fattes retsgrunde at forsvare sig med, må fabrikere dem.

Store Heddinge den 24. august 1800
A. C. v. Holstein.

(Politivennen 1800, Hæfte 10, nr. 124. 6 September 1800, s 1975)


Redacteurens Anmærkning

Stevns Lokalhistoriske Arkiv har et foto af en stubmølle, Renge Mølle. Formentlig en nyere en af slagsen, men samme sted som den omtalte. På et matrikelkort fra 1793 vises Renge som en lille landsby med kun 6 gårde. Møllen er så vidt jeg kan se ikke anført.

Folketællingen 1801 røber hvem der boede på møllen, nemlig husbonde, gårdbeboer og møller Christen Michelsen (f. 1750) gift med Agnethe Madsdatter (f. 1764), 4 børn samt en tjenestepige og en tjenestekarl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar