13 september 2014

Instruktion for Politibetjenterne i København, dat. Politikammeret d. 31 Dec 1800.

1) Det forudsættes om den eller dem som antages til at være politibetjent at de besidder alle de egenskaber som med rette kan kræves af enhver ærekær mand, og som er nødvendige til at opfylde pligter uadskillelige fra posten. Det anses derfor overflødigt at opregne alle disse egenskaber. Skulle derimod en politibetjent ansættes som imod forventning ikke besad de til posten udfordrende egenskaber, skal hans antagelse på ingen måde give ham ret enten ret til eller håb om vedblivelse.

2) Enhver politibetjent skal aflægge den ed som i slutningen af denne instruktion findes anført, hvorefter han forpligter sig til at opfylde alle de pligter som han derved pålægges.

3) Enhver betjent skal være politimesteren hørig og lydig, og holde sig hans ord efterrettelig. Skulle han være fraværende, rette de sig efter hvad en af de hos ham værende fuldmægtige befaler i hans sted.

4) Om alt hvad som måtte passere, giver de skriftlig rapport. Skulle overordentlig tilfælde indtræffe, giver de først mundtlig, siden skiftlig melding.

5) For ordens skyld bliver betjentene vel ansatte til opsigt med visse kvarterer og iddelte til visse ugentlige forretninger, men heraf følger ingenlunde at nogen må vægre sig ved at forrette hvad befales, eller skyde på tur, da forretningernes held ikke hænger heraf, men af mange bidragende omstændigheder som gør det nødvendigt at den eller de bruges som befales.

6) Betjentene må ingen tid, dag eller nat være ude af staden uden tilladelse herfra. I deres bopæle skal de opgive hvor de er at finde i påkommende tilfælde.

7) Betjentene skal gøre sig bekendt med alle politiets genstande, i særdeleshed med hvad i Forordn. af 22. oktober 1701 og andre kongelige anordninger er befalet, på det at de i tilfælde af befundne forseelser herom kan give anmeldelse og vente nærmere bestemmelse herfra. Politiets genstande for så vidt de kan vedkomme betjentene er i særdeleshed følgende:
a) At påse den offentlige ordens håndhævelse og følgelig i deres anviste kvarterer nøje have opsigt med at vægterne er på deres poster til befalet tid, og at lygterne er tændt og brænder forsvarligt.
b) At ingen på gader eller stræder overfalder eller plyndrer folk eller i almindelighed foretager noget hinanden til fornærmelse.
c) At den offentlige passage altid er fri og ubehindret; at intet på gader eller fortove henlægges uden særlig tilladelse herfra; at der ved gravninger og nye bygningers opførelse eller gamle bygningers reparation iagttages de forsigtighedsregler som anordningerne befaler.
d) At der i de dem anviste kvarterer ikke henligger ledig og løse, enten mandfolk eller fruentimmer, som ingen lovlig næringsveje har, eller værtshuse holdes hvor unge mennesker af begge køn enten bedrages eller forføres; hvorom de hertil har at gøre indberetning, forinden inkvisitionen sker, hvilke de ikke uden udtrykkelig ordre kan eller må foretage.
e) På torve- og strandposterne skal de holde god orden og skik, nøje påse at ingen fordærvede varer bringes eller sælges; at ingen falsk eller forfalsket mønt sættes i omløb; at ingen kreaturer som er befængt med sygdom, falbydes og at mål og vægt er rigtig; samt endelig at ingen mistænkelige eller uvedkommende personer indsniger sig på torvene. Handles herimod, kan de anholde sådanne personer og vente nærmere forholdsordre herfra.
f) De skal tillige i havnene nøje påse at skippere og de handlende efterkommer det samme som i foregående er befalet, at passagen altid er ryddelig og at skibe ikke ligger i vejen med deres udlæggere, hvorved kørende eller andre kan beskadiges.
g) Det skal gøre sig umage for at opdage tyve og tyvshælere.
h) De skal nøje i kvartererne forhøre sig om fremmede rejsende på det at forsømt anmeldelse kan blive behørig påtalt.

8) Foruden de i foregående § befalede pligter, har betjentene endvidere at iagttage at de bestandig skal bære hos sig den befalede politijustitshånd, som de når nødvendigheden fordrer det, skal forevise. Hvor flere er samlet på en forretning, ska formanden forevise den. De skal ved dens forevisning, æske og påse at ærbødighed og lydighed vises af enhver. Brystskiltet skal de have i ildebrands og andre tilfælde hvor folkestimmel kan finde sted eller finde sted.

9) De må ikke før, under eller efter nogen slags forretning kræve belønning, ej heller gøre aftingning med nogen.

10) Dersom en forretning udføres ved en anden eller andre end de dertil befalede som aldrig må ske undtagen i yderste nødstilfælde, skal den eller de som har været på forretningen, underskrive og hertil indlevere rapport.

11) Ved politikammerets åbning skal de hver morgen indfinde sig, ligeledes hver eftermiddag, og ikke forlade samme uden i befalede forretninger eller tilladelse efter foregående anmeldelse herfra. Skulle i politimesterens fravær noget af de to ham beskikkede fuldmægtige befales, da skal de efterkomme samme med lige troskab og lydighed som om det var befalet af politimesteren selv.

12) De betjente som er befalet at være til stede hos politimesteren, skal indfinde sig om sommeren kl. 6 og om vinteren kl. 7 om morgenen, og ikke forlade posten før efter foregående anmeldelse og tilladelse.

13) Stævninger som leveres dem, skal de lovligt under deres aflagt ed, forkynde for de vedkommende og egenhændig derom gøre påtegning på sagerne. Sager hvori der sker indkaldelse, må de ikke tage med dem fra politikammeret; ej heller må de underrette nogen om hvorfor han stævnes.

14) Samtlige rettens assessorer skal de bevise den samme ærbødighed og agt som politimesteren. Dersom nogen af disse begærer en forretningen foretaget, melder de sådant før samme udføres, og hertil giver rapport om udfaldet på det at det passerede kan blive tilstillet vedkommende protokol.

15) Når omstændighederne gør det nødvendigt, må de anholde den eller de skyldige; men med arrest må de ingen belægge uden efter ordre herfra.

16) Når de søn- og helligdage befales at gå parole, indfinder de sig til bestemte tider såvel til højmesse som til aftensang. Alle handlende som sidder på gaden med brød, fisk eller andet, skal de bortvise efter at have antegnet deres navne og bopæl, og give de herom vedbørlige rapport, såvel som når de måtte forefinde åbne boder, butikker eller værtshuse; men inkvisition må de ikke foretage uden speciel ordre. Så skal de også påse at ingen råber med fisk eller andet så længe gudstjeneste varer.


(Fortsættelse følger)

(Politivennen. Hefte 13. Nr. 163, 6 Juni 1801, s. 2599-2606)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar