09 oktober 2014

Et Ønske om en engelsk Bombe i Helsingør

Da den engelske flåde sejlede gennem sundet den 30. marts sidste år faldt 3 ildkugler ned i Helsingør uden at sprænges. En i St. Mariæ Kirke, en i St. Olai og en gennem et baghus tilhørende kæmmerer hr. Assessor Schow i Stjernegade *). Til minde om dagens fare og himlens varetægt over byen, er den ene indsat i kirkens hvælving på det sted hvorigennem den faldt. Den anden er opstillet på en fodstøtte i assessorens have, og af den fremvokser et rosentræ i skøn blomstring. Nu kunne man ønske, at den 3. også måtte få en mindeværdig og mere påfaldende plads, end dens nærværende i rådstuegårdens rendesten.

*) Ved denne lejlighed vil man ikke lade undlade at sige, at det som både svenske og tyske aviser fortalte om denne ildkugle, nemlig at en slagterdreng slukkede den og blev derfor siden belønnet, til dels ikke stemte overens med sandheden. Da den var faldet gennem huset, steg en kraftig røg ud igennem taget. Drengen råbte ved dette syn, at der var ild i assessorens hus, og for afsted med to spande vand gennem porten. I hans hastværk væltede den ene, men den anden kastede han på kuglen, som kun røg. Også viste det altid uforfærdede færgefolk den største og mest prisværdige raskhed på denne dag.


(Politivennen. Hefte 17. Nr. 214, 29. maj 1802, s.3415-3416)

Sct Olai Kirke. Det er ikke lykkedes mig at finde ud af om kanonkuglen fra Slaget på Reden stadig skulle befinde sig et eller andet sted i kirken. Til gengæld er der denne fane med forklaringen: "Denne Fane er bekostet af andet Borger Compagnie her i Helsingør til Erindring af den for samme Bye mærkværdige dag dn. 30. martius 1801, og nu afleveret for at blive st. Olai Kirke til Prydelse af bemelte Compagnies sidste Capitein Joachim Marhias Gædecken. Helsingöer d. 13. martius 1804." Foto: Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar