02 december 2014

Et særsyn i det nittende århundrede

Man skulle ikke tro, at der i en tid hvor der ikke blot skrives meget, men også gøres meget for skolevæsnet, findes en by, endsige et sogn, i Danmark, hvor man i en årrække har måttet savne al skoleundervisning. Og dog er det tilfældet. I et bestemt sogn på Falster har der ikke været skoleholder i det sidste 10 år. For så længe er det siden, den sidste der blev blind og ophørte med at forrette embedet.

Vedkommende vægrede sig ved at indsætte en ny - som man siger - på grund af, at den gamle ikke kunne undvære skolelønnen. Dog, det er ikke troligt og er efter mine vurderinger ikke retfærdigt. For skønt en sådan handling kan synes at tilhøre et følsomt hjerte, bærer den dog næppe præg af fornuftens stempel, og medlidenhed mod et individ, på et helt sogns ungdoms bekostning. Så meget desto mere fordi det er 3 år siden bemeldte gamle døde, og der endnu ikke - på trods af alle opfordringer - er indsat en ny. Hvem kan undre sig over, at der i et sådant sogn, hvor det tilfælde er sket at en, der tegnede sig til konfirmation ikke kendte bogstaver. For selv om der - som man må formode, skønt man ikke indser det - var de mest gyldige grunde til denne skadebringende opsættelse, er og bliver det sørgeligt, at oplysningen må tåle et så voldsomt tilbagevirkende stød, på steder, hvor den så meget desto mere kunne behøve uafbrudt fremskridt. Hvor nedslående må det ikke være for stedets oplyste religionslærer, at se sine bestræbelser tabe så meget af den tilsigtede nytte? Da en stor del af hans menighed er uegnede til at modtage hans undervisning, den han ikke kan nedstemme til skoleholderens første funktioner.

Udby Præstegård ved Præstø d. 5. d. 1804

Nic. Fred. Sev. Grundtvig
Kandidat i theologien

(Politivennen. Hefte 23, Nr. 299, 14. januar 1804, s. 4753-4755)


Redacteurens Anmærkning

Artiklen korrigeres Politivennen, Nr. 301, 28. januar 1804, s. 4781-4782.

Det er den senere kendte N. F. S. Grundtvig (1783-1872)  som her i en alder af 20 år debuterede på den litterære scene. Han var i 1803 blevet teologisk kandidat fra Københavns Universitet, og erklæret sig som renlivet rationalist. Men hans litterære forsøg fra studietiden blev ikke blev trykt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar