14 maj 2018

Christian 7.'s Død (Inserat)

Politivennen skrev ikke noget om Christian 7.'s død, men det gjorde til gengæld "De til Forsendelse med Posten allene privilegerede Kiøbenhavnske Tidender", 13. juni 1808, altså 3 måneder efter kongens død:

Ved Høistsalig Kong Christian de Syvendens Liigs Bisættelse i Rendsborg, blev følgende Ceremoniel iagttaget:
Efter at alle Foranstaltninger vare trufne, og Lit de Parade for den Høistsaglige Kong Christian den Syvende var bleven fuldkommen indrettet i det Kongelige Palai i Rendsborg, blev det alle og enhver tilladt, fra 25 April til 7 Maji, hver Dag i 2 Timer, at see Allerhøistsamme. Det høie Liig stod i den store med Sort overtrukne Sal paa Palaiet, paa en i Midten anbragt Forhøining af 3 Trin, som med sort Fløil var overtrukken og kantet med Sølvfryndser, hvorover var lagt et hvide Sølvmohrs Kors, som gik ned over Trinene og Reposerne. Paa hvert Hiørne af den midterste Forhøining, saavelsom paa hvert Hiørne ved Fødderne, og ved hvert Hiørne af det Sølvmohrs Kors, vare 12 med sort Fløiel overtrukne og med brede Sølvfryndser udziirede Postamenter anbragte, hvorpaa der stode prægtige Sølvgirandoler. Paa bemeldte Forhøining stod den inderste Kiste, som udvendig var betrukken med sort Fløil og indvendig beklædt med Sølvmohr, i hvilken det Høi Kongelige Liig laae, paa Madratser og Puder af Sølvmohr, rigt ziirede med Guldfryndser og Galoner og var klædt i den i Kiøbenhavn dertil forfærdigede prægtige Salvingsdragt, bestaaende af hvid Drap D'Ors Trøie, opbundne Buxer af samme Tøi, rigt besat med Point d'Espagnes og brede Guldkniplinger, en rød Fløils Kappe, rigt brodereet med Guldkroner,og forret med hvidt Hermelin, hvide Silkestrømper og hvide Skoe, samt Handsker paa Hænderne, hvilke alt var broderet med Guld. Oven over Forhøiningen var ophængt en med sort Fløil overtrukken Baldachin i langagtig Form som Forhøiningen, som med Sølvgaloner, Fryndser og Qvaster var rigt udziret. Alle Gemakkerne vare overtrukne med sort Klæde og oplyste med Lampetter som med sort Flor vare bebundne.

Den 8de Maji blev den Høistsalige Konges Liig isat i den yderste Kiste og denne derpaa tillukket, hvorefter Kisten var for alle og enhver at see indtil den 14de Maji. Kisten var i Form af en antique Sarcophag, indvendig betrukken med Sølvmoer og udvendig med sort Fløil, den hvilede paa 4 syphinxer af Bronze under hvilke var anbragt en orneret Sokkel. Ornamenterne i Gesimsen, som løbe omkring Kanten af Kisten, vare af Bronze, i Ilden forgyldt.

I Frisen ved Hovedet og Fødderne stod Hs. Majestæts Alder, Fødsels- og Dødsdag med Bronze Bogstaver. Under Frisen var ved Hovedet anbragt det Kongel. Vaaben af dreven Sølv, og ved Fødderne en Slange, som bider sig i sin egen Hale, forestilende Evigheden, inden i dens Cirkel var en Taarekrukke af Bronze. Laaget af Kisten havde en flad rund Form, de 4 Hiørnet ziret med opstaaende antique Ornamenter af Bronze. For Enden af Laaget ved Hovedet var anbragt en dalende Sol, ligeledes af Bronze, i Ilden forgyldt, og for fødderne et Sølv-Kors. Siderne af Kisten vare ornerede med Canatûrer og Allegrek, hvilke saavelsom alle Indfatninger, vare forfærdigede af Guldtresser. Omkring Forhøiningen ved det høie Liig stode 5 Piedestaller med den høistsalige Kongens Ordener, paa røde Fløils med Guldkniplinger og Qvaster, udzirede Puder. Foruden Overkammerjunker de la Calmette, som besørgede Overhofmarschals og Kammerherre Revenfeldt, som forrettede Hofmarschals Embeder, paaraderede endnu hver Dag, saalænge det høie Liig blev seet.

[Her følger en liste af over 60 personer]

Foran enhver af disse Herrer gik en Betient med en m()sort Flor behængt hvid brændende Voxfakkel.

Derefter bleve de af hans afdøde Majestæt baarne 5 Ordener paa røde Fløils med Guldgaloner og Qvaster besatte Puder, af efterstaaende Herre baaren foran det høie Liig, saasom:

[Flere navne på de der deltog i processionen]

Den høistsalige Konges Liig blev ved Indgangen til Kirken imodtaget af Hans Magnificence Hr. General Superintendent Adler og Rendsborger Geistlighed, og saasnart det høie Liig var indsat i det for Allerhøistsamme i den ene Ende af Kirken indrettede og ovenfor beskrevne Kapelle, og Obersterne vare udtraadte, gik Hans Høifyrstelige Durchlauchtighed Hertugen af Augustenborg, Hr. Overkammerjunker de la Calmette og Hr. Kammerherre Reverfeldt, samt Hr. General Superintendenten ind i Kapellet, hvorfra de efter et kort Ophold, igien udkom.

Hans Høifyrstelige Durchl. Hertugen af Augustenborg blev derefter af Hr. Over-Kammerjunker de la Calmette geleidet til den Kongl. Stoel, og efter at alle øvrige Herrer vare pladserede i Kirkestolene, blev nedenstaaende Sørge Cantaate, forfattet af Professor Sander, og hvortil Musikken var componeret af Kapelmester Kunzen, under dennes Bestyrelse udført ved 52 Instrumentister og 20 Sangere.

[Her følger kantaten, der er på tysk]

Ingen kommentarer:

Send en kommentar