01 maj 2015

Et par Ord om Glædespigerne i Kiøbenhavn

At sådanne findes i en stor stad er desværre! et af sådanne stæders nødvendige onder. Men et af de ønsker som mange nærer og som man derfor vover her at fremsætte er, at de ikke som det nu dagligt er tilfældet, med tilråb og banken på vinduerne indbyder forbipasserende. Ja de springer endog ud af de døre eller op af de kældre hvor de fra den tidlige morgen til den sene aften har lejret sig, og overfalder de hvis vej falder forbi dem, med anmodninger om kærlige besøg. 

Lad dem længe nok stille sig til skue for de vellystiges søgende blikke. Men lad ikke deres venlige indbydelser harme den sædelige mands tugtige ører, som nødes til at vandre forbi disse ulykkelige skabninger hvis blotte syn allerede sårer hans følsomme hjerte! Det er heller ikke sjældent at de med utugtige udbrud omtaler og tiltaler velklædte, forbipasserende fruentimmer hvis hjerter allerede bløder ved synet af deres så dybt faldne søstre.

(Politivennen nr. 1, Løverdagen den 20de Januari 1816, s. 5-6)

"De springer endog ud af de døre eller op af de kældre hvor de fra den tidlige morgen til den sene aften har lejret sig, og overfalder de hvis vej falder forbi dem." (G. L. Lahde: En falden piges historie nr 3, 1811. Statens Museum for Kunst.)